Суд у Херсоні заарештував яхту Медведчука за заходження в порти окупованого Криму

Заарештоване судно належить Медведчуку
Фото: zagittya.com.ua
Херсонський міський суд наклав арешт на судно Romance 1, яке всупереч забороні заходило в порти окупованого Росією Криму. Про це 9 квітня поінформувала прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

У відомстві зазначили, що рішення ухвалювали за клопотанням прокуратури і Служби безпеки України.

"Екіпаж указаного судна після окупації півострова, достовірно знаючи, що з липня 2014 року Україна офіційно припинила функціонування всіх портів окупованої території АРК та Севастополя, у жовтні 2017 року здійснив незаконний захід до закритих портів Ялта і Севастополь", – ідеться в повідомленні.

СБУ повідомила, що згідно з документами, які є в її розпорядженні, заарештована яхта належить народному депутату від "Опозиційної платформи – За життя", куму президента РФ Володимира Путіна Вікторові Медведчуку.

За даними СБУ, екіпаж судна неодноразово порушував законодавство.

За інформацією джерел "ГОРДОН" у правоохоронних органах, судно не менше ніж два рази заходило в порти окупованого Криму 2017 року. Арешт судна пов'язаний із розслідуванням дій громадської організації "Український вибір", яку заснував Медведчук, її представників підозрюють у сприянні окупації Криму.

"Арешт на судно накладено як продовження раніше санкціонованих заступником генерального прокурора Гюндузом Мамедовим обшуків в офісах всеукраїнського громадського руху "Український вибір – Право народу" Медведчука", – сказав співрозмовник.

Деякі видання припустили, що йдеться про п'ятипалубну яхту Медведчука Royal Romance, яку ЗМІ називали однією з найдорожчих у світі, але джерела видання "ГОРДОН" цю інформацію спростували.

Контекст:

Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до Російської Федерації не визнають Україна і більшість країн світу.

У прокуратурі уточнили, що заходження суден у закриті морські порти на території окупованого півострова кваліфікують як дію, яка підриває суверенітет України і порушує норми національного законодавства, що спричиняє кримінальну відповідальність судновласників, операторів і капітанів суден.

Досудове розслідування проводять за ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 3 ст. 110-2 (фінансування дій, скоєних із метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни кордонів території або державного кордону України), ч. 1, 2, 3 ст. 332-1 (порушення порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї), ст. 291 (порушення чинних на транспорті правил) Кримінального кодексу України. У межах указаного кримінального провадження заарештовано 51 судно.

Протягом останніх місяців Україна ввела низку санкцій проти Медведчука і його соратників. 2 лютого РНБО наклала санкції на телеканали "112 Україна", ZIK і NewsOne із так званого пулу Медведчука. 18 лютого санкції ввели проти самого Медведчука, його дружини Оксани Марченко і ще деяких пов'язаних із ними фізичних та юридичних осіб. 23 лютого Вищий антикорупційний суд України наклав арешт на частину магістрального нафтопродуктопроводу "Самара – Західний напрямок", який ЗМІ пов'язують із Медведчуком.

26 березня Офіс генпрокурора України повідомив, що трьох керівників ініціативних груп "Українського вибору" повідомили про підозру у справі про незаконний "референдум" у Криму. Їм інкримінують державну зраду та посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу України). Усі троє підозрюваних перебувають на території окупованого Криму.

У квітні генпрокурорка України Ірина Венедіктова розповіла, що слідство працює над низкою кримінальних проваджень, у яких фігурує прізвище Медведчука, але проєктів підозр щодо них поки немає. За її словами, слідство активно працює, зокрема, щодо мережі автозаправок, яку пов'язують із Медведчуком, за фактами імовірного незаконного переміщення нафтопродуктів із РФ поза митним контролем і за ухилення від сплати податків.