Танзанійське судно Sky Moon, конфісковане через заходження до портів Криму, передадуть ВМС України

Sky Moon поповнить лави Військово-морських сил України
Фото: dpsu.gov.ua

Танзанійське судно Sky Moon українські прикордонники затримали наприкінці 2016 року, у березні 2017 року суд заарештував його на користь держави, повідомили в Держприкордонслужбі України.

Танзанійське судно Sky Moon, яке конфіскували через заходження до портів анексованого Криму, передадуть Військово-морським силам України, повідомив заступник військового прокурора Південного регіону Роман Мрочко, написала Державна прикордонна служба у Facebook.

Це судно морські прикордонники затримали 30 листопада 2016 року в українських внутрішніх водах на річці Дунай, незважаючи на опір екіпажу.

"Висадка оглядової групи проходила в екстремальних умовах – на ходу. Оскільки капітан проігнорував законні вимоги прикордонників зупинити судно й прийняти оглядову групу на борт. У подальшому в суднових та в паспортних документах екіпажу прикордонники знайшли підтвердження фактів заходу судна до портів на тимчасово окупованій території України та переміщення звідти вантажу. Далі судно доставили в порт Рені", – розповіли в Держприкордонслужбі.

Судно Sky Moon прикордонники затримали дорогою із Севастополя до молдовського порту Джурджулешті. Капітан намагався імітувати несправність корабля.

15 березня 2017 року Малиновський районний суд Одеси конфіскував судно.

Капітана судна – громадянина Сирії – й одного із засновників компанії-вантажовласника – громадянина Молдови, притягнять до кримінальної відповідальності в Україні.

Незважаючи на те, що Україна закрила торгові порти відразу після окупації, а країни ЄС і США ввели економічні санкції, що забороняють торгівлю, іноземні судна продовжують заходити в порти окупованого Росією Криму.