У день запуску Кримської платформи на сайтах російських ЗМІ з'явилася її реклама

Головною метою платформи є деокупація Криму
Фото: krymr.com
23 серпня, у день, коли в Києві відбувався установчий саміт Кримської платформи, на сайтах російських ЗМІ запустили рекламу платформи.

Організатор проєкту, голова правління Інституту інформаційної безпеки Артем Біденко розповів "Обозревателю", що акція не була спрямована на тролінг росіян.

"Запуск банерної реклами на російські сайти – задум, який ми системно і технічно налагоджено проводили протягом декількох тижнів разом із представниками міністерств закордонних і внутрішніх справ. Перед нами стояло завдання – дозволити користувачам інтернету з території Росії дізнатися, так чий же Крим насправді", – пояснив він.

Таргетована реклама з'явилася на російських сайтах об 11.00 учора, натискаючи на банер, користувач переходив на пряму трансляцію саміту.

Реклама пробула на російських сайтах кілька годин, а потім її заблокували, сказав Біденко.

У Facebook він уточнив, що реклама була вчора на російських інтернет-ресурсах увесь день. Біденко показав відео, на якому видно, як банер перескеровує користувача на трансляцію саміту.

Також він опублікував скріншоти із сайтів Lenta.ru і MK.RU.

Контекст:

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу.

Кримська платформа – новий консультативний і координаційний формат, ініційований Україною для підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, посилення тиску на Росію, запобігання порушенням прав людини і захисту жертв окупаційного режиму. Головною метою платформи є деокупація Криму. Планують, що платформа діятиме на кількох рівнях: глав держав і урядів, міністрів закордонних справ, у вимірі міжпарламентського співробітництва, у форматі експертної мережі.

Офіційно діяльність Кримської платформи розпочали на інавгураційному саміті 23 серпня 2021 року. У ньому взяло участь 46 делегацій.

На саміті ухвалили декларацію Кримської платформи, яка засуджує політику Росії щодо окупованого Криму. Вона відкрита до підписання іншими країнами, зазначав президент України Володимир Зеленський.