У Держдумі РФ готують пакет законопроектів про фактичне введення в Криму офшорного режиму

На розгляд Держдуми пакета законопроектів ще не подали
Фото: ЕРА

Пакетом законопроектів, який готують у Держдумі РФ, запропоновано механізм створення в Криму трастів, які зможуть забезпечити інвесторам у півострів анонімність і дадуть змогу не боятися санкцій, повідомляє російське видання "Коммерсантъ".

У Державній думі РФ готують пакет законопроектів про фактичне введення в Криму офшорного режиму, пише російське видання "Коммерсантъ", якому став відомий зміст підготовлюваних законодавчих ініціатив.

Зазначають, що автором став заступник голови комітету палати з міжнародних справ Олексій Чепа. Пакетом законопроектів передбачене розширення податкових пільг та створення в Криму трастів, які зможуть забезпечити інвесторам у півострів анонімність і дадуть змогу не боятися санкцій, ідеться в повідомленні.

Видання пише, що автори хочуть дозволити в Криму і Севастополі діяльність іноземних банків, страхових компаній, пенсійних фондів та брокерських компаній без ліцензії (за її наявності у своїй державі). Крім того, законопроектами передбачений спрощений порядок отримання російського громадянства для інвесторів, що вклали в облігації Криму та Севастополя від €1 млн, а іноземцям, які приїхали на півострів, запропоновано безвізовий режим. 

Чепа сказав у коментарі виданню, що мета пакета законопроектів полягає в тому, щоб боротися із санкціями, які можуть загрожувати бізнесу, що працює в Криму. Він зазначив, що законопроекти вже подавали в державно-правове управління президента, де до них були зауваги, оскільки вони йдуть урозріз з угодами РФ, наприклад, про необхідність розголошувати кінцевих бенефіціарів. На розгляд Держдуми пакета законопроектів ще не подали, додав Чепа.

Навесні 2014 року Росія анексувала український Крим. 30 листопада того ж року президент РФ Володимир Путін підписав закон про створення на півострові вільної економічної зони строком на 25 років. Інвесторів звільнили від податків на строк до 10 років (залежно від категорій податків), також для них знизили адміністративні бар'єри.

"Глава" Криму Сергій Аксьонов у інтерв'ю РБК заявив, що "влада" анексованого півострова розглядає питання про створення на його території офшорної зони. За його словами, ідея – на стадії обговорення.