У ЄС заявили, що очікують якнайшвидшого звільнення українців, незаконно утримуваних у Криму і Росії

У ЄС закликали звільнити незаконно утримуваних українців
Фото: EPA

Міжнародні експерти у сфері прав людини повинні мати безперешкодний доступ до анексованого Криму, уважає спікер Євросоюзу Майя Косьянчич.

Євросоюз очікує якнайшвидшого звільнення людей, яких незаконно утримують в окупованому РФ Криму і на території Росії. Про це йдеться в заяві спікера ЄС про права людини в Криму, опублікованій на сайті представництва Євросоюзу в Україні.

Спікер ЄС нагадала, що 16 січня активіста Володимира Балуха "суд" у Криму засудив до трьох років і семи місяців колонії-поселення. У заяві підкреслюють, що Євросоюз не визнає юрисдикції цього суду.

Також Косьянчич нагадала, що 23 листопада 2017 року було затримано кримського татарина Бекіра Дегерменджи. За її словами, його затримали "за сумнівними обвинуваченнями".

"Зважаючи на критичний стан здоров'я затриманого, украй важливо негайно надати йому належну медичну допомогу. Потрібно надати повний, вільний та безперешкодний доступ до півострова міжнародним експертам із захисту прав людини", – ідеться в заяві.

Косьянчич зазначила, що ЄС не визнає незаконної анексії українського Криму.

Після анексії Криму, за даними правозахисників, ситуація з правами людини на півострові значно погіршилася.

Під різними приводами, включно з боротьбою з екстремізмом, влада переслідує людей, які наважуються відкрито критикувати дії Росії на півострові, особливо кримських татар, заявляли правозахисники з Human Rights Watch. У квітні 2016 року міністерство юстиції РФ занесло Меджліс кримськотатарського народу до переліку заборонених організацій.