У Кремлі заявили, що Путін не обговорює з Лукашенком тему "визнання" анексованого РФ Криму

Путін (зліва) ніколи не порушував питання перед Лукашенком (праворуч) щодо "визнання" Криму, зазначив Пєсков
Фото: EPA
Росія не порушує питання стосовно "визнання" Білоруссю Криму, це суверенна справа кожної країни. Про це 8 вересня заявив прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков, пише ТАСС.

Журналісти запитали Пєскова, чи буде глава Кремля Володимир Путін на переговорах з Олександром Лукашенком, який називає себе президентом Білорусі, порушувати питання щодо "визнання" Криму.

Пєсков відповів негативно, за його словами, "так питання не порушують" і "Путін ніколи так питання не ставив".

Спікер Кремля зазначив, що "це суверенна справа кожної держави, хоче вона розібратися у суті події тоді або не бажає".

Лукашенко під час великої пресконференції 9 серпня розповів, коли визнає Крим "російським".

"Коли Лукашенко Крим визнає? Я відповідаю публічно: коли останній олігарх у Росії визнає Крим і почне постачати туди продукцію, мені стане духу", – сказав Лукашенко.

Водночас він зазначив, що готовий зробити це, навіть "переступивши Будапештську декларацію".

Контекст:

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

Юридично Білорусь не визнавала Крим територією Росії. У вересні 2018 року глава МЗС Білорусі Володимир Макей в інтерв'ю TUT.BY заявляв, що Мінськ дотримується нейтральної позиції щодо належності Криму.

9 вересня Лукашенко зустрінеться з Путіним в Москві. Планують, що вони підпишуть пакет дорожніх карт щодо інтеграції Росії та Білорусі.