У М'янмі силовики вбили понад 40 дітей. Наймолодшою жертвою стала шестирічна дівчинка

У М'янмі 27 березня відбулися найжорсткіші розгони протестів, силовики застрелили щонайменше 114 осіб
Фото: ЕРА
Випадки вбивств дітей у М'янмі подвоїлися протягом останніх 12 днів. Насильство у країні сильно впливає на психічне здоров'я мільйонів дітей, попередила міжнародна організація Save the Children.

У М'янмі силовики вбили щонайменше 43 дітей за два місяці після початку протестів проти військового перевороту, указано у звіті правозахисної організації Save the Children ("Урятуйте дітей").

Кількість убивств дітей подвоїлася за останні 12 днів, констатували правозахисники. Загальна кількість убитих під час протестів у М'янмі станом на 1 квітня – 543 людини, свідчать дані Асоціації допомоги політичним в'язням країни.

Наймолодшою жертвою насильства з боку силовиків стала шестирічна дівчинка. Силовики поранили в око гумовою кулею однорічну дитину. Правозахисники сказали, що кількість дітей, які дістали травми внаслідок насильства після перевороту, буде досить великою.

Серед загиблих є хлопчики 14 і 13 років. Останній дістав вогнепальне поранення в голову під час спроби втекти від збройних сил, а 14-річного жителя північного міста Мандалай застрелили, коли він перебував у своєму будинку.

"Страх, стрес і горе, спричинені тривалим насильством, глибоко впливають на психічне здоров'я мільйонів дітей у М'янмі", – зауважили в організації.

Правозахисники занепокоєні повідомленнями про вибух бомби у школі у штаті Карен 29 березня під час серії авіаударів у цьому районі. Школу повністю зруйнували. Напади на школи – це серйозне порушення прав дітей, їх не можна виправдовувати за жодних обставин, ідеться в заяві.

"Це жахливий сценарій. У невинних дітей по-звірячому і без потреби забирають майбутнє. Скорботні сім'ї, зокрема маленькі діти, які бачили смерть своїх братів і сестер, страждають від неймовірних утрат і болю. Діти були свідками насильства і жаху. Цілком очевидно, що М'янма більше не є безпечним місцем для дітей", – резюмували в організації.

Військові в М'янмі 1 лютого усунули від влади уряд Аун Сан Су Чжі й затримали інших очільників керівної партії "Національна ліга за демократію" і членів уряду. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш висловив занепокоєність тим, що сталося в М'янмі. Він назвав переворот серйозним ударом по демократичних реформах у країні. Вашингтон заявив про перегляд санкційного режиму проти М'янми через військовий переворот.

Після перевороту у країні розпочалися протести. У зв'язку з ними влада обмежила роботу Facebook, Instagram, Messenger і деяких серверів WhatsApp. 14 лютого в М'янмі майже повністю вимкнули інтернет.

Правоохоронці жорстко розганяють мітингувальників. За даними ООН, 13 березня було вбито 18 осіб, а 14-го – 38, серед жертв є жінки й діти. До цього найкривавішим днем протестів у ООН називали 3 березня – тоді під час розгону пікетників силовики застрелили щонайменше 23 людей і поранили приблизно 100. Зокрема було вбито щонайменше п'ятьох дітей.

10 березня стало відомо, що мінфін США ввів санкції проти двох дорослих дітей військового лідера М'янми, генерала Міна Ауна Хлайна. Санкції введено проти Ауна П’яє Соне і Кхіна Тірі Тета Мона, а також шести компаній, які їм належать. Європейський союз також запровадив санкції щодо 11 осіб, причетних до військового перевороту і репресій проти беззбройних протестувальників у М'янмі.

27 березня у М'янмі відбулися найжорсткіші розгони протестів, під час яких силовики застрелили щонайменше 114 осіб, серед них – 13-річну дівчинку, повідомляло агентство Myanmar Now. Агентство AFP, посилаючись на дані моніторингової групи, писало, що загиблих було приблизно 90.