У МЗС РФ назвали "кон'юнктурною" занепокоєність Туреччини становищем кримських татар у Криму

Захарова погрожує Туреччині звертати увагу на проблеми Анкари
Фото: ЕРА
Офіційна представниця МЗС Росії Марія Захарова розкритикувала Туреччину за підтримку кримських татар. Її коментарі на пресконференції 21 травня опублікував сайт російського МЗС.

Захарову попросили прокоментувати заяву МЗС Туреччини від 18 травня з нагоди річниці депортації кримських татар радянською владою, що відбулася в 1944 році.

"Туреччина і далі підтримуватиме своїх співродичів, щоб усунути образи кримських татар, захистити їхню ідентичність, забезпечити їхній добробут і благополуччя, які й далі зазнають випробувань труднощами, що виникли внаслідок незаконної анексії Криму", – говорили турецькі дипломати.

Захарова назвала заяви Анкари "політизованими і конфронтаційними" та звинуватила МЗС Туреччини в "тенденційному тлумаченні історичних подій із деструктивною метою і на догоду власним політичним амбіціям".

За словами речниці МЗС РФ, у Криму "створено рівні права й умови для збереження і розвитку національної культури, самобутності, свободи совісті та віросповідання".

"Нинішня демонстративна занепокоєність Туреччини становищем кримських татар у Криму (попри те, що до 2014 року влада цієї країни вперто ігнорувала численні претензії міжнародних організацій до України щодо реалізації етнокультурних прав цього народу) лише підтверджує кон'юнктурну природу таких тривог", – заявила Захарова.

Вона пригрозила Анкарі "звертати увагу на такі проблеми в Туреччині".

Контекст:

11 травня 1944 року глава СРСР Йосип Сталін підписав постанову про виселення всіх кримських татар із території Криму. Обґрунтування депортації було підготовлено в окремій доповідній записці наркому внутрішніх справ СРСР Лаврентію Берії. Більшість кримських татар виселили до Узбекистану. Повертатися до Криму вони почали після 1990 року.

У листопаді 2015 року Верховна Рада України визнала депортацію кримських татар геноцидом і встановила 18 травня Днем пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. У 2017 році Всесвітній конгрес кримських татар надіслав звернення урядам різних країн із закликом визнати депортацію геноцидом.

Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до Російської Федерації не визнають Україна і більшість країн світу.

Після окупації Криму, за даними правозахисників, ситуація з правами людини на півострові значно погіршилася.

Під різними приводами, включно з боротьбою з екстремізмом, окупаційна влада переслідує людей, які наважуються відкрито критикувати дії Росії на півострові, особливо кримських татар, заявляли правозахисники із Human Rights Watch. У квітні 2016 року міністерство юстиції РФ занесло Меджліс кримськотатарського народу в перелік заборонених організацій.

Українська омбудсменка Людмила Денісова 18 травня повідомила, що 93 кримських татар РФ переслідує з політичних мотивів. Із них 78 відбувають незаконне покарання на території РФ, а 15 – перебувають під адміністративним наглядом у Криму.