У Раді створили слідчу комісію щодо розслідування обставин окупації Криму Росією

За проєкт постанови про створення ТСК у Криму проголосувало 229 нардепів
Фото: rada.gov.ua
У Верховній Раді на засіданні 1 лютого створили тимчасову слідчу комісію (ТСК) парламенту з розслідування фактів, що сприяли тимчасовій окупації Криму Росією. Пряму трансляцію першого засідання сьомої сесії IX скликання парламенту вів телеканал "Рада" на YouTube.

За проєкт рішення №4657 проголосувало 229 народних депутатів. Жодного голосу за створення ТСК не дали фракції "Європейська солідарність" та "Опозиційна платформа – За життя" (ОПЗЖ).

Главою ТСК обрали нардепа від "Слуги народу" Ігоря Копитіна, заступником – Григорія Немирю з "Батьківщини".

Окрім того, до складу ТСК увійшло семеро нардепів від "Слуги народу" (Єлизавета Богуцька, Андрій Задорожний, Юрій Здебський, Євгенія Кравчук, Людмила Марченко, Валерій Стернійчук, Сергій Швець), а також Олег Волошин від ОПЗЖ.

Згідно з текстом пояснювальної записки до документа, ТСК перевірить відомості про факти та осіб, які сприяли тимчасовій окупації Криму, а також перебіг розслідування правоохоронними органами України фактів та кримінальних проваджень щодо осіб, які були залучені в анексії півострова.

Серед основних завдань ТСК – ініціювання питання щодо притягнення винних у тимчасовій окупації осіб до відповідальності, передбаченої законодавством України.

Контекст:

Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин та незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до Російської Федерації не визнають Україна і більшість країн світу.