У тимчасово окупованому Криму РФ за політичними мотивами переслідує понад 140 громадян України – омбудсмен

Лубінець: Провину "доводять" шляхом тортур із застосуванням електричного струму
Фото: Дмитро Лубінець | Dmytro Lubinets / Telegram
Росія переслідує за політичними мотивами понад 140 громадян України в окупованому Криму. Про це повідомив український омбудсмен Дмитро Лубінець у Telegram за підсумками комітетських слухань на тему "Деокупація та реінтеграція тимчасово окупованих територій Криму та Севастополя: нові виклики в умовах широкомасштабної збройної агресії Росії проти України" 22 вересня.

"На тимчасово окупованій території Криму незаконно переслідуються за політичними мотивами більше ніж 140 громадян України, з яких більше ніж 100 – кримські татари. Провину "доводять" шляхом тортур із застосуванням електричного струму", – повідомив він.

Лубінець також написав, що Крим росіяни використовують як "хаб" для незаконного вивезення українців із тимчасово окупованої материкової частини України.

Контекст:

Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин та незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна й більшість країн світу.

Після анексії Криму, за даними правозахисників міжнародної організації Human Rights Watch, ситуація із правами людини на півострові значно погіршилася. Під різними приводами, включно з боротьбою з екстремізмом, влада переслідує людей, які наважуються відкрито критикувати дії Росії на півострові, особливо кримських татар.