Учасники саміту Кримської платформи закликали РФ безперешкодно допустити до Криму міжнародні організації та правозахисників

Саміт Кримської платформи в Києві відбувся 23 серпня
Фото: EPA
Учасники Кримської платформи закликали Росію виконувати свої зобов'язання як держави-окупанта у Криму і забезпечити доступ до півострова для міжнародних організацій. Про це йдеться в декларації, ухваленій на саміті Кримської платформи 23 серпня в Києві, документ опубліковано на сайті Міністерства закордонних справ України.

"Закликати Російську Федерацію виконувати свої зобов’язання як держави-окупанта відповідно до норм міжнародного гуманітарного права та інших застосовних норм міжнародного права, вимагати, щоб Російська Федерація негайно припинила всі порушення прав людини і зловживання щодо мешканців Криму й забезпечила повний і безперешкодний доступ до Криму для усталених регіональних і міжнародних моніторингових механізмів із дотримання прав людини, зокрема місії ООН зі спостереження за дотриманням прав людини в Україні та Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, як це передбачено їхніми чинними мандатами, що охоплюють усю територію України, включаючи територію Криму, а також для правозахисних неурядових організацій", – ідеться в документі.

Також учасники саміту закликали РФ гарантувати етнічним і релігійним громадам півострова, включно з етнічними українцями і кримськими татарами, можливість "повною мірою користуватися своїми правами людини" і надати їм можливість підтримувати та розвивати свою культуру, освіту, самобутність і традиції культурної спадщини, "які на сьогодні знаходяться під серйозною загрозою в результаті тимчасової окупації".

Контекст:

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.

Кримська платформа – новий консультативний і координаційний формат, ініційований Україною для підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, посилення тиску на Росію, запобігання порушенням прав людини і захисту жертв окупаційного режиму. Головною метою платформи є деокупація Криму. Планують, що платформа діятиме на кількох рівнях: глав держав й урядів, міністрів закордонних справ, у вимірі міжпарламентського співробітництва, у форматі експертної мережі.

Офіційно діяльність Кримської платформи розпочато на інавгураційному саміті 23 серпня. У ньому взяло участь 46 делегацій.

На саміті ухвалили Спільну декларацію Кримської платформи яка засуджує політику Росії щодо окупованого Криму. Вона відкрита до підписання іншими країнами, зазначав президент України Володимир Зеленський.

У міністерстві закордонних справ Росії назвали "нелегітимними" спроби України повернути окупований Росією Крим, зокрема за допомогою ініціативи "Кримська платформа".

Секретар Ради нацбезпеки і оборони України Олексій Данілов 20 серпня повідомив, що через тиск Росії одна з країн, яка раніше підтвердила участь у саміті, відмовилася від нього.