"Український диверсант" Захтей два місяці провів у підвалі карцеру колонії в окупованому Криму – Денісова

Захтея затримали 2016 року
Фото: sloboda.org
Український політв'язень Андрій Захтей два місяці провів у підвалі карцеру колонії в окупованому Сімферополі. Про це 5 грудня повідомила у Facebook українська омбудсменка Людмила Денісова.

"Український політв’язень Андрій Захтей два місяці провів у підвалі карцеру виправної колонії суворого режиму №1 міста Сімферополя в тимчасово окупованому Криму за нібито порушення режиму. Попри проблеми зі здоров'ям, український громадянин був змушений перебувати у нестерпних умовах холоду й сирості. Андрій має хронічні захворювання, виразку шлунку, скаржиться на болі в спині через травму хребта, оніміння рук і ніг", – написала вона.

Денісова наголосила, що такі дії з боку адміністрації колонії суперечать гарантованим нормам ст. 3 Конвенції про захист прав людини та основних свобод і п. 22 мінімальних стандартних правил поводження з ув'язненими, схваленими економічною та соціальною Радою ООН.

"Звертаюся до уповноваженого з прав людини у РФ Тетяни Москалькової вжити відповідних заходів із метою відновлення прав громадянина України Андрія Захтея – забезпечити належні умови тримання, надати необхідну медичну допомогу, а також з’ясувати правомірність поміщення його в карцер", – написала омбудсменка.

Вона також повідомила, що дочці Захтея виповнюється шість років. Із 2016 року, після затримання українця, його дружина виховує дитину сама.

Контекст:

10 серпня 2016 року ФСБ РФ заявила про запобігання терактам в окупованому Криму, нібито підготовленим українською розвідкою. За підозрою у нібито підготовці теракту ФСБ затримала Захтея та ще одного українця – Євгена Панова.

Народний депутат від "Народного фронту" Антон Геращенко заявляв, що Захтей є двічі судимим рецидивістом на прізвисько Зая.

У березні 2017 року Захтей написав заяву із проханням позбавити його російського громадянства, набутого 2014 року. Улітку 2017 року джерело "Медіазони" повідомило, що Захтей визнав свою провину і уклав досудову угоду зі слідством.

"Верховний суд" окупованого Криму 16 лютого 2018 року засудив Андрія Захтея, обвинуваченого владою Росії в підготовці теракту на окупованому півострові, до шести років і шести місяців колонії суворого режиму та штрафу 220 тис. руб. (приблизно 105 тис. грн).