В окупованому Бахчисараї у кримських татар проводять обшуки

Нематуллаєв: Ранок кримських татар у Бахчисараї знову почався з обшуків
Фото: Шевкет Нематуллаев / Facebook

Під час обшуків у кримських татар у Бахчисараї російські правоохоронці застосували силу, повідомив журналіст Шевкет Наматуллаєв.

Російські силовики проводять обшуки в кримських татар у Бахчисараї в окупованому Криму. Про це у Facebook повідомив голова Центрального виконавчого комітету Курултаю Заїр Смедляєв.

"У сьомому мікрорайоні міста Бахчисарай у будинку Сейдамета Мустафаєва проводять обшук", – написав він.

Про обшуки в Бахчисараї у Facebook повідомив кримський журналіст Шевкет Наматуллаєв.

"Ранок кримських татар у Бахчисараї знову почався з обшуків. Озброєні російські силовики увірвалися до будинків Сейдамета Мустафаєва та Ризи Муждабаєва, які проживають у 6-му і 7-му мікрорайонах. Сусідам силовики мету свого такого раннього візиту не пояснюють. Дороги заблокували ДПСники, найімовірніше, щоб люди не приїжджали й не приходили підтримати хлопців. А тих, хто все-таки прийде, можуть затримати за непокору "законній" вимозі поліцаїв", – написав він.

Пізніше журналіст додав, що правоохоронці застосували силу.

"Силовики застосували силу. Один кримський татарин утратив свідомість після ударів кийками. Очевидці говорять про постріли. Трьох кримських татар, які прийшли підтримати обшукуваних, затримали, посадивши до автозака, відвезли, найімовірніше, у місцеве відділення поліції", – написав він.

До поста Нематуллаєв прикріпив кілька відео з місця подій.

Журналіст додав, що на місце проведення обшуку "разом з ОМОН підтягнули також сили Росгвардії". Він зазначив, що в Криму російські силовики таких дій раніше не практикували.

Згідно з переписом 2001 року в Криму проживає приблизно 250 тис. кримських татар. Після окупації Криму, за даними правозахисників, ситуація з правами людини на півострові значно погіршилася. Під різними приводами, зокрема боротьби з екстремізмом, влада переслідує людей, які наважуються відкрито критикувати дії Росії на півострові, особливо кримських татар, заявляли правозахисники з Human Rights Watch.

Росія анексувала Крим і Севастополь після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Україна та більшість країн світу не визнають приєднання півострова до РФ. Наразі між материковою Україною та Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.