В окупованому Криму російські силовики проводять обшук у заступника голови Меджлісу

Обшук проводять у селі Первомайське Сімферопольського району Криму
Фото: Крымская солидарность / Facebook

В окупованому Криму проросійські силовики 4 вересня прийшли з обшуком до заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова. Про це повідомляє "Кримська солідарність".

Обшук проводять у селі Первомайське Сімферопольського району Криму за адресою вулиця Леніна, 113.

Активісти повідомляють, що Джелялова вивезли синім мікроавтобусом Volkswagen. Юридичний захист здійснюватиме адвокатка Еміне Авамілєва.

Контекст:

Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.

Після анексії Криму, за даними правозахисників міжнародної організації Human Rights Watch, ситуація з правами людини на півострові значно погіршилася. Під різними приводами, зокрема боротьби з екстремізмом, влада переслідує людей, які наважуються відкрито критикувати дії Росії на півострові, особливо кримських татар.

20 липня 2021 року уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що Росія з політичних мотивів переслідує 93 кримських татар. 17 серпня окупаційна влада затримала ще кількох кримських татар.