В окупованому Криму затримали 120 українських громадян, щоб не пустити їх на суд у "справі Хізб ут-Тахрір" – МВС України

Кримські татари хотіли виїхати з півострова, щоб потрапити на суд в Ростові-на Дону
Фото: mvs.gov.ua
Українська поліція відкрила кримінальне провадження за фактом незаконного позбавлення волі 120 громадян України, представників кримськотатарського народу, на території тимчасово окупованого півострова.

Увечері 11 січня окупаційні "правоохоронці" у Криму затримали 120 громадян України, представників кримськотатарського народу. Про це повідомляє пресслужба МВС України.

У МВС встановили, що кримських татар затримали під виглядом перевірок документів та автомобілів, щоб не допустити їхньої присутності на судовому засіданні у "справі Хізб ут-Тахрір", яке відбулося сьогодні вранці в Ростові-на Дону.

Головне управління поліції Криму відкрило кримінальне провадження за фактом незаконного позбавлення волі 120 громадян України на території тимчасово окупованого півострова.

Процесуальне керівництво у вказаній справі здійснює прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополь.

12 січня Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив трьох кримських татар, обвинувачуваних у білогірській справі "Хізб ут-Тахрір". 59-річного Енвера Омерова суд засудив до 18 років колонії суворого режиму, із них два перші роки – в умовах в'язниці з подальшим наглядом після звільнення. Його сина Різу Омерова суд засудив до 13 років у колонії суворого режиму, із яких перші два роки йому доведеться провести у в'язниці, із додатковим наглядом після звільнення. Інженеру Айдеру Джаппарову суд призначив покарання у вигляді 17 років колонії суворого режиму, із яких перші два роки також у тюрмі, і нагляд після звільнення.

МЗС України назвало обвинувачення незаконними й засудило вирок.

Білогірська справа "Хізб ут-Тахрір" з'явилася після того, як 10 червня 2019 року в Білогірському районі Криму заарештували трьох кримчан – Енвера і Різу Омерових і Джаппарова, повідомляє "Кримська солідарність". Енвера Омерова обвинуватили в організації діяльності "Хізб ут-Тахрір", яку в Росії визнали терористичною. Різу Омерову й Айдеру Джаппарову інкримінували "участь у терористичній організації". Згодом їм усім додали обвинувачення в підготовці до насильницького захоплення влади організованою групою.

"Хізб ут-Тахрір" – міжнародна ісламська політична організація, яка закликає до об'єднання всіх мусульманських країн у халіфат, але відкидає терористичні методи боротьби. Росія визнала її терористичною 2003 року, діяльність "Хізб ут-Тахрір" на території країни заборонено, у межах українського законодавства вона є легальною. У країнах Західної Європи і Північної Америки цієї організації також не заборонено, за винятком адміністративних обмежень на її діяльність у Німеччині.

Росія анексувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу.

Після анексії Криму, за даними міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch, ситуація із правами людини на півострові погіршилася. Під різними приводами, включно з боротьбою з екстремізмом, влада переслідує людей, які наважуються відкрито критикувати дії Росії на півострові, особливо кримських татар. Російські силовики регулярно проводять обшуки в будинках кримських татар.