ЗСУ провели навчання на адмінкордоні із Кримом. Залучили кораблі, вертольоти й катери

ЗСУ визначали точні координати кораблів і катерів умовного супротивника
Фото: zsu.gov.ua

Збройні сили України провели навчання поблизу адмінкордону з тимчасово окупованим Кримом. Про це повідомило командування Об'єднаних сил ЗСУ 2 червня у Facebook.

До навчань залучили наземні, повітряні та морські компоненти угруповання військ. Військові відпрацювали взаємодію під час ведення бою і швидкої зміни ситуації.

За словами командувача Об'єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенанта Сергія Наєва, підрозділи розвідки за кілька десятків кілометрів від узбережжя виявили корабельно-катерну групу умовного супротивника, яка провела тактичне розгортання і наближалася до місць висаджування морського десанту.

Умовний супротивник мав захопити опорні пункти підрозділів ЗСУ та висадити другу хвилю морського десанту, розповів командувач.

За сигналом тривоги підняли всі необхідні сили й засоби, військовослужбовці на місці швидко визначили точні координати кораблів і катерів, щоб завдати вогневого ураження, ідеться в повідомленні.

Перший удар по умовному супротивнику – кораблях десанту – завдали екіпажі вертольотів. Вони створили сприятливі умови для підрозділів Десантно-штурмових військ за підтримки бронетранспортерів з метою заняття оборони вздовж берегової смуги, зазначив Наєв.

Маневри малих броньованих артилерійських катерів завершили навчання.

Контекст:

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

У грудні минулого року експерт із міжнародного морського права Богдан Устименко стверджував, що у Криму вже є російська ядерна зброя.

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг зазначав, що НАТО стежить за військовою присутністю Росії в регіоні Чорного моря й окупованому Криму і стурбований його розширенням.

За даними командування ВМС України, кількість військовослужбовців РФ в анексованому Криму до середини лютого становить приблизно 40 тис. людей.

У Національному центрі управління та випробувань космічних засобів України зафіксували нові військові об'єкти РФ у Криму.