Зеркаль на засіданні Радбезу ООН: Крим, без усяких сумнівів, перетворився на гетто для прав людини

Зеркаль: Влада анексованого півострова залякує представників Меджлісу кримськотатарського народу
Фото: UKR Mission to UN / Twitter

Заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль заявила, що в окупованому Криму за час анексії значно погіршилася ситуація з правами людини.

Ситуація з правами людини значно погіршилася за час анексії Криму Росією, заявила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль під час засідання Ради Безпеки ООН. Про це повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

"Крим, без усяких сумнівів, перетворився на гетто для прав людини", – зазначила Зеркаль.

Вона нагадала, що стосовно проукраїнськи налаштованих громадян, зокрема кримських татар, окупаційна влада використовує такі інструменти, як затримання, тортури і вбивства. Люди бояться, що на них "повісять етикетку" екстреміста або українського шпигуна, сказала заступник міністра. 

Як приклад Зеркаль навела сфабриковані справи щодо засуджених кримчан – журналіста Миколи Семени, активіста Олександра Кольченка та режисера Олега Сенцова – і нагадала, що в усіх апеляціях їм було відмовлено.

Вона також розповіла, що влада анексованого півострова залякує представників Меджлісу кримськотатарського народу.

"Усі ці особи сьогодні зіткнулися з ризиком затримань і репресій через те, що вони нібито "пов'язані з екстремістською організацією", – зазначила Зеркаль.

Вона додала, що Росія проводить мілітаризацію Криму. За її словами, наразі РФ більш ніж удвічі збільшила кількість військового персоналу на півострові.

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.

19 грудня 2016 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію про порушення прав людини на окупованому півострові.