Портников: Українська музика в Росії нікому не потрібна

Портников заявив, що раніше Україна була колонією Росії
Фото: Александр Харват / Facebook

Політичний оглядач Віталій Портников заявив, що "рішуче не розуміє", навіщо українським артистам грати зараз принизливу роль масовки "русского мира".

Росії потрібні українські виконавці не через їхню музику. Таку думку в колонці для "Еспресо" висловив політичний оглядач Віталій Портников.

"Українські естрадні виконавці – від співаків до діджеїв – повинні нарешті зрозуміти одну дуже просту річ. Їхня музика в Росії нікому не потрібна. А потрібні вони самі – як наочний доказ того, що українська естрада залишається частиною "русского мира", що в кожному концерті на 20 російських виконавців може знайтися один "хохол", якому чемно аплодує зал. Звичайно ж, вони не можуть, як ми, але намагаються", – написав він.

Оглядач назвав доброю новиною спростування українським гуртом Kazka інформації, у якій ішлося про їхню участь у російському фестивалі "Песня года", який мав відбутися в Німеччині 2 березня 2019 року.

"Хороша новина. Як і те, що прима української естради Софія Ротару, нехай і за п'ять років після початку війни Росії проти України, не відправиться брати участь у черговий московській збірній "солянці", – зазначив Портников.

За його словами, у радянські часи музиканти, які представляли інші народи, "виконували важливу декоративну функцію – імітували братство народів навколо московського "Голубого огонька".

"Але ніхто не сумнівався, що ці пісні виконуються російською мовою московськими виконавцями, а всі інші "тубільці" – лише вправні епігони цих "справжніх" артистів. Ну а коли "тубільці" переходили на російську мову, московський або новосибірський глядач благодушно зворушувався їхнім акцентом: які смішні!" – пише Портников.

Оглядач підкреслив, що "були часи імперії, коли Україна була окупована Росією не тільки культурно, коли вона була просто російською колонією".

"Навіщо українським артистам грати принизливу роль масовки "русского мира" зараз, я рішуче не розумію. Заради більшої кількості публіки? Заради грошей? Але ніяка публіка, ніякі гроші не замінюють самоповаги особистості", – підкреслив він.