Україні повернули картину, викрадену нацистами під час Другої світової війни – Мінкультури

Картину було вивезено із Дніпропетровська
Фото: Embassy of Ukraine in the USA / Посольство України в США / Facebook (архів)

Картину "Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною", яку нацисти викрали з музею Дніпропетровська, повернули американці, зазначили в Міністерстві культури, молоді та спорту України.

В Україну повернули картину художника Михайла Паніна "Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною". Про це 1 січня поінформувало у Facebook Міністерство культури, молоді та спорту України.

"Завершився процес повернення картини відомого українського художника, незаконно вивезеної під час окупації нацистами міста Дніпра (тодішній Дніпропетровськ) у 1941–1943 роках. Дворічна кропітка робота завершилася передачею американським подружжям Трейсі картини в дар Україні, яка у 2017 році була заявлена до продажу на аукціоні Potomack Company (Александрія, штат Вірджинія, США)", – ідеться в повідомленні.

У міністерстві зазначили, що повернення картини є "міжнародним визнанням утрат культурних цінностей України під час Другої світової війни".

За даними "Музею українського живопису", картина "Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною" була дипломною роботою художника Михайла Паніна, її вважали знищеною.

У вересні 2019 року посольство України у США називало процес повернення картини "першим результативним випадком співпраці на офіційному державному рівні України та США в поверненні пам'яток культурної спадщини, незаконно вивезених за кордон".