Держкомтелерадіо заборонив ввозити в Україну книгу Довлатова через згадку Безрукова в передмові

Книгу Довлатова не побачать в Україні через Безрукова
Фото: s_bezrukov / Instagram

Через пропаганду держави-агресора Державний комітет телебачення і радіомовлення не дозволив ввезти в Україну 13 книг, серед них книгу письменника Сергія Довлатова, у передмові до якої згадано занесеного Міністерством культури України до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, актора Сергія Безрукова.

Державний комітет телебачення і радіомовлення не дозволив ввезти в Україну 13 книг через те, що в них є ознаки пропаганди держави-агресора. Про це йдеться в повідомленні прес-служби відомства.

"Держкомтелерадіо відмовив ТОВ "Дрес Шоу", ТОВ "Етніктрейд", ТОВ "Якабу Трейд", ТОВ "Форс Україна", ТОВ "Перо" і ТОВ "Видавництво "Махаон-Україна" у виданні дозволів на ввезення з території держави-агресора 13 книг, у яких присутні ознаки пропаганди держави-агресора", – ідеться в повідомленні.

Відомство відмовило у ввезенні після висновків експертної ради з питань аналізу та оцінки видавничої продукції.

У Держкомтелерадіо навели приклад, що підручник англійської мови для школярів російського видавництва "Р-Плюс" розмальовано прапорами збройних сил РФ, у книзі Микити Непряхіна "Убеждай и побеждай. Секреты эффективной аргументации" є ознаки пропаганди комуністичної ідеології. Книга Євгена Торчинова "Путь запредельного: Религии мира. Психотехника и трансперсональные состояния" розпалює міжетнічну, релігійну ворожнечу, а праця російського журналіста Андрія Шария "Балканы: окраины империй" "переповідає сентенції на кшталт "майбутнє пов'язаних узами народів здатна гарантувати лише спільна для всіх Російська імперія".

Відомство заборонило також ввезення книжки письменника Сергія Довлатова. У Держкомтелерадіо пояснили, що видання містить передмову, "у якій пропагується відомий українофоб Сергій Безруков". Там нагадали, що ім'я актора Міністерство культури України занесло до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці.

22 травня 2017 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України, згідно з якою розповсюджувачі книжкових видань із Росії і з тимчасово окупованих територій України мають отримувати дозволи на ввезення.