EBU озвучила остаточне рішення щодо проведення "Євробачення 2023" в Україні

Переможцем "Євробачення 2022" став український гурт Kalush Orchestra з піснею Stefania
Фото: Євробачення / Facebook
Європейська мовна спілка (EBU) 23 червня підтвердила своє рішення про неможливість проведення міжнародного пісенного конкурсу "Євробачення 2023" в Україні. Відповідну заяву опубліковано на сайті мовника.

"EBU повністю розуміє розчарування, спричинене повідомленням про те, що конкурс пісні не може бути проведено в Україні, країні-переможниці цього року", – ідеться у повідомленні.

У публікації наголошують, що рішення було ухвалено "із жалем і продиктовано відповідальністю за безпеку гостей та учасників заходу", оскільки йдеться про безпеку приблизно 40 тис. осіб, зокрема глядачів з усього світу, знімальну групу та журналістів.

"Їхній спокій – наша головна турбота, – наголосили представники EBU. – У правилах конкурсу чітко зазначено, що захід може бути перенесено у форс-мажорних ситуаціях, таких як війна, що триває".

Організатори зазначили, що проведення конкурсу в Україні пов'язане із "серйозним ризиком повітряних атак, які можуть призвести до значних жертв", а сторонні експерти з безпеки під час консультацій організаторів заявили, що контрзаходи, запропоновані для пом'якшення загроз під час планування заходу в Україні, "були недостатніми для міжнародного громадського заходу".

"Беручи все це до уваги, EBU із жалем ухвалила рішення про перенесення заходу в іншу країну і продовжить обговорення питання про пошук місця для проведення "Євробачення" наступного року", – резюмували організатори.

Контекст:

14 травня у фіналі "Євробачення 2022" у Турині (Італія) брали участь представники 25 країн.

Переможцем конкурсу став український гурт Kalush Orchestra з піснею Stefania.Отже, "Євробачення 2023" мало відбутися в Україні.

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко 3 червня заявив, що не сумнівається у тому, що "Євробачення 2023" проведуть в Україні. Кабінет Міністрів України 10 червня створив організаційний комітет із підготовки та проведення в Україні "Євробачення 2023".

17 червня Європейська мовна спілка заявила, що пісенний конкурс "Євробачення" 2023 року не може бути проведено в Україні, оскільки у країні триває війна. У зв'язку із цим організатори заходу мають намір розпочати переговори про проведення конкурсу у Великобританії, оскільки друге місце на "Євробаченні 2022" посів британець Сем Райдер.

Ткаченко, коментуючи рішення EBU, заявив, що Україна вимагатиме його зміни.

Голова правління Суспільного Микола Чернотицький заявив, що він і команда, яка розпочала підготовку до "Євробачення 2023" в Україні, розчаровані рішенням EBU.

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон також висловився щодо цього, зазначивши, що "Євробачення 2023" має відбутися в Україні.