Київський музей з унікальними експонатами оголосив збір грошей для відновлення будівлі, пошкодженої під час ракетного обстрілу міста

Будівлю музею було зведено в 1911 році
Фото надала пресслужба Національного науково-природничого музею
Національний науково-природничий музей Національної академії наук України, будівлю якого було пошкоджено  після масованого ракетного удару по Києву російськими окупантами, оголосив збір коштів на ремонт приміщення, де зберігають унікальні й нетранспортабельні експозиції.

Про це повідомляють у пресрелізі, що надали інтернет-виданню "ГОРДОН" співробітники музею. Оцінювання завданих російськими окупантами збитків триває, але відомо, що орієнтовна вартість заміни унікальних вікон сягає майже 1,5 млн грн.

За словами заступниці директора з наукової та музейної роботи Оксани Червоненко, вибуховою хвилею було пошкоджено фасад будівлі, зведеної в 1911 році, скляні стелажі, на яких стоять експонати, та історичні вікна заввишки 2,5 метра з оригінальними рамами та склом на трьох поверхах музею.

"Їх негайно необхідно замінити для збереження унікальної для Європи експозиції, що опинилася майже просто неба в дощову осінь, – зазначила експертка. – Кошти необхідно збирати якнайшвидше, адже це буквально питання життя і смерті для унікальних музейних експонатів, які неможливо було вивезти з музею в безпечне місце через їхні фізичні габарити, крихкість та інші обмеження. У музеї представлені зразки зниклих та унікальних тварин: акули, єдиного у світі побудованого скелета мамонта, спиртових фігур тощо. Вік деяких колекцій музею становить майже 200 років".

Частину грошей на відновлення будівлі вже переказало Міністерство культури України та президент Малої академії наук України Станіслав Довгий. Приєднатися до збору можна на сайті музею.

Контекст:

10 жовтня російські окупанти обстріляли такі міста: Київ, Харків, Львів, Дніпро, Одеса, Хмельницький, Житомир, Рівне, Миколаїв, Тернопіль, Івано-Франківськ, Кропивницький, Конотоп.

За даними Генштабу Збройних сил України, окупанти випустили по українських об'єктах 84 крилаті ракети та 24 безпілотники, більшість із них збили засобами ППО.

За даними Нацполіції України, унаслідок ракетної атаки РФ загинуло 11 людей, 87 зазнали поранень.

Головне управління розвідки Міноборони України зазначило, що російським військам надійшла вказівка з Кремля готувати масовані ракетні удари по цивільній інфраструктурі України ще 2-го та 3 жовтня.