Мінкульт розробив план на 10 років, щоб українці більше читали

Стратегію розвитку читання від Мінкульту розробили на 2023–2032 роки
Фото: depositphotos.com
Кабінет Міністрів 3 березня схвалив Стратегію розвитку читання на 2023–2032 роки "Читання як життєва стратегія". Її розробило Міністерство культури та інформаційної політики, повідомила пресслужба міністерства.

У відомстві зазначають, що сьогодні читання для задоволення й розвитку як життєва практика почало поступатися споживанню "швидкої" інформації із соціальних мереж, доступному відеоконтенту і телебаченню. Ситуація в Україні є особливо гострою: надто мала кількість виданих книг на душу населення, а показники кількості населення, яке читає, стрімко падають.

Розроблення стратегії, як наголошують у міністерстві, зумовлене необхідністю кардинально змінити підходи до просування читання. Читання має стати усвідомлено обраним дозвіллям, освітньою практикою і способом саморозвитку українців.

"Читання має об'єднувати українців, виконувати завдання національної консолідації, модернізації та розвитку української культури, зміцнення й розвитку нашого потенціалу. Також ми маємо підтримувати наших видавців, авторів, перекладачів, створювати сприятливі економічні умови для розвитку бізнесу у сфері книговидання і книгорозповсюдження", – наголосив міністр культури Олександр Ткаченко.

Реалізація стратегії відбуватиметься за три етапи за двома напрямами:

  • "Підтримка та розвиток книжкової екосистеми", внаслідок реалізації якого читачі матимуть доступ до якісної різножанрової книги, насамперед українськомовної, у різних форматах відповідно до потреб;
  • "Формування звички і потреби в читанні", внаслідок реалізації якого люди і спільноти обиратимуть читання як свідому й регулярну практику для дозвілля, навчання та розвитку.

Моніторинг та оцінювання результативності реалізації стратегії здійснюватиме Мінкульт із залученням представників органів державної влади та органів місцевого самоврядування, громадських об'єднань і наукових установ.