Нобелівську премію з літератури 2021 року вручили британсько-танзанійському письменнику

Гурна народився в Занзібарі, але багато років живе і викладає у Великобританії
Скріншот: University of Kent / YouTube
Нобелівську премію з літератури присудили письменникові з Танзанії Абдулразаку Гурні. Про це оголосили в офіційному Twitter премії.

Нагороду письменникові присудили "за його безкомпромісне і співчутливе проникнення в наслідки колоніалізму і долю біженця у прірві між культурами та континентами".

Гурна – автор книг "Пам'ять про від'їзд", "Шлях паломників", "Рай", "Захоплення тишею", "Останній подарунок", збірки оповідань "Моя мати жила на фермі в Африці" та інших творів.

"Його романи відштовхуються від стереотипних описів і відкривають нам очі на культурне розмаїття Східної Африки, незнайомої багатьом в інших частинах світу. У літературному всесвіті Гурни все змінюється – спогади, імена, особистості. Нескінченне дослідження, спричинене інтелектуальною пристрастю, є в усіх його книгах і однаково помітне в останньому романі Afterlives (2020), як і тоді, коли він почав писати ще 21-річним біженцем", – ідеться в заяві голови Нобелівського комітету Андерса Ольссона на сайті премії.

Гурна народився на острові Занзібар 1948 року в сім'ї мусульман арабського походження. 1968 року у зв'язку з антиарабськими настроями на Занзібарі переїхав до Великобританії, де продовжив навчання і де живе досі.

1982 року захистив докторський ступінь у Кентському університеті у Великій Британії. 1985 року став викладачем у цьому університеті, читав курс лекцій, присвячений постколоніальній літературі та творчості письменників діаспори, насамперед вихідців із колоній Великобританії на сході Африки, Індії та Карибських островів. На сайті університету зазначають, що Гурна – професор англійської та постколоніальної літератури, але, за інформацією Нобелівського комітету, він уже вийшов на пенсію.

Під час вручення нагороди відомі тільки імена лауреатів. Імен номінантів публічно не оголошують і претендентів про факт висунення не повідомляють. Ця інформація є секретною протягом 50 років. 2020 року опублікували список номінантів 1969 року.

Однак серед фаворитів на здобуття премії цього року букмекери називали кенійського письменника і драматурга Нгугі Ва Тхіонго, поета з Румунії Мірче Кертереску, письменника з Японії Харукі Муракамі, російську письменницю Людмилу Улицьку.

У списку ймовірних претендентів фігурували також, хоч і не на перших місцях, письменники Маргарет Етвуд, Патті Сміт, Джоан Роулінг, Мілан Кундера, Стівен Кінг, Салман Рушді.

Цьогоріч Нобелівську премію через пандемію коронавірусу вручають у країнах, де живуть лауреати, а не на церемонії у Стокгольмі. Премія становить 10 млн шведських крон (понад $1 млн). Уже вручили премії 2021 року з фізіології та медицини, фізики та хімії.

Контекст:

Згідно із заповітом Альфреда Нобеля, премію з літератури вручають автору, який створив найкращий літературний твір ідеалістичної спрямованості. Але, як правило, Шведська академія воліє оцінювати не окремий твір, а всю творчість письменника-номінанта.

2020 року Нобелівську премію здобула американська поетеса Луїза Глюк. Шведська академія звернула увагу на "безпомилковий поетичний голос, який із суворою красою робить індивідуальне існування універсальним".

2019 року Нобелівський комітет оголосив переможців відразу за два роки, оскільки 2018-го не вручав премії з літератури через скандал у Шведській академії, що відповідальна за відбір номінантів. Лауреатами стали польська письменниця Ольга Токарчук і австрійський письменник Петер Гандке.

2017-го премію здобув японець Кадзуо Ішіґуро, 2016-го – американський співак Боб Ділан, 2015-го – білоруська письменниця-документалістка Світлана Алексієвич.