Після дискваліфікації Нідерландів організатори змінили умови проведення гранд-фіналу "Євробачення 2024"

Після дискваліфікації Кляйна глядачі в Нідерландах мають право голосувати у фіналі, а результати національного журі Нідерландів буде враховано
Фото: ЕРА

Європейська мовна спілка (EBU) 11 травня внесла організаційні зміни у проведення гранд-фіналу "Євробачення 2024" після дискваліфікації представника Нідерландів Йоста Кляйна, який мав вийти на сцену під п'ятим номером. Про це повідомляють на сторінці організаторів конкурсу в соціальній мережі X.

За словами організаторів, після дискваліфікації Кляйна решта 25 учасників зберігають свої номери, а під п'ятим номером ніхто не виступатиме.

Фото: eurovision.tv

"Результати журі, які одержали після генеральної репетиції у п'ятницю, 10 травня, перерахували так, що Нідерланди не дістануть жодного балу. Тому всі члени журі мають оцінити всі пісні від 1 до 26. Нідерландам не буде нараховано балів від глядачів. Нідерланди не з'являться на табло", – повідомили організатори.

Водночас глядачі в Нідерландах мають право голосувати у фіналі, а результати національного журі Нідерландів буде враховано.

EBU також звернулася до всіх телекомунікаційних партнерів, щоб вони заблокували лінії для голосування глядачів за п'ятого учасника.

"Ми просимо, щоб ніхто не намагався проголосувати за пісню під номером п'ять. Якщо хтось спробує проголосувати за пісню №5, їхні голоси не будуть враховувати, але із глядачів можуть стягувати плату", – ідеться в заяві.

Контекст:

Гранд-фінал "Євробачення 2024" відбудеться 11 травня у шведському Мальме. 11 травня EBU повідомила, що шведська поліція розслідує скаргу, яку подала жінка зі знімальної групи після інциденту, що трапився за участю Кляйна 9 травня ввечері.

"Поки триває процес, було б недоречно, щоб він і далі брав участь у конкурсі, – ідеться в заяві мовника. – Хотіли б уточнити, що, всупереч деяким повідомленням ЗМІ та спекуляціям у соціальних мережах, у цьому інциденті не брав участі жоден інший виконавець або член делегації".

Сам Кляйн поки не коментував ситуації. Про те, що його відсторонили від участі в генеральній репетиції, ЗМІ повідомили 10 травня.

Після усунення Нідерландів у гранд-фіналі виступлять 19 фіналістів, дібраних за підсумками двох півфіналів, а також представники "великої п'ятірки" (Великобританія, Німеччина, Іспанія, Італія та Франція – головні спонсори "Євробачення") і конкурсант зі Швеції – країни, яка перемогла на "Євробаченні 2023".

Представниці України alyona alyona і Jerry Heil із піснею Teresa & Maria за рішенням продюсерів вийдуть на сцену в першій частині під другим номером. Де дивитися гранд-фінал і кому букмекери прогнозують перемогу, розповідаємо тут.