Український актор назвав "жахливою помилкою" занесення його до чорного списку Мінкульту України

Томусяк наголосив, що від початку війни не був на окупованих територіях України
Фото: Valentin Tomusyak / Facebook
Український актор Валентин Томусяк, якого Міністерство культури та інформаційної політики України 1 листопада додало за поданням СБУ до списку осіб, які загрожують національній безпеці, заявив 3 листопада у Facebook, що сталася помилка.

"Я начебто причетний до зйомок антиукраїнського фільму, знятого країною-агресором, який ганебно описує події на Донбасі, назва якого "Сонцепек". Мені дивно, що я зараз маю писати цей пост та начебто виправдовуватися, бо не маю жодного відношення до цього продукту". Більше того, я не був у Росії, на анексованих територіях чи у Криму з початку війни", – написав він.

Актор назвав своє потрапляння до чорного списку Мінкульту "дуже прикрою і шокуючою подією".

"Я не розумію, чому зараз під загрозою моя кар'єра і репутація, а ще мій емоційний стан. Чекаю, що влада країни виправить цю жахливу помилку якомога швидше і принесе мені особисті вибачення",  підкреслив Томусяк.

Скріншот: mkip.gov.ua

Контекст:

У зв'язку з військовою агресією Росії Україна заборонила трансляцію деяких фільмів та серіалів російського виробництва, також створили перелік діячів культури, які загрожують нацбезпеці України.

Останній раз список оновлювали 1 листопада 2021-го: до нього занесли 32 осіб. З 2015 року з нього видалили кількох людей.

Зараз у переліку 258 прізвищ (і 257 осіб, оскільки російського репера Morgenshtern занесли до списку двічі – під обома його прізвищами).