Фракція "Батьківщини" у Київраді готує звернення до столичної влади проти підвищення тарифів

6 липня 2018 року Спілка власників житла виграла позов про скасування розпорядження КМДА щодо підвищення тарифів
Фото: Діана Довгаль

Якщо ділянка належить місту, то споживачі не мають платити за її прибирання і мають право вимагати перерахунок, який становитиме 300–500 тис. грн для кожного будинку, заявив голова Спілки власників житла України, екс-міністр із питань ЖКГ в уряді Юлії Тимошенко Олексій Кучеренко. Голова фракції "Батьківщина" в Київській міськраді Володимир Бондаренко заявив, що готує стосовно цього звернення до мера столиці Віталія Кличка.

У Києві відбувається безглузде підвищення тарифів і жодного покращення у сфері житлово-комунальних послуг, заявив на прес-конференції 25 вересня голова Спілки власників житла України (СВЖУ), екс-міністр із питань ЖКГ в уряді Юлії Тимошенко (2007–2010 років) Олексій Кучеренко, пишуть "Українські новини".

Він повідомив, що Київська міська державна адміністрація подала апеляцію на рішення Окружного суду Києва про скасування розпорядження від 6 червня 2017 року №668 про підвищення у півтора-два рази тарифів на прибирання будинків та прибудинкових територій.

"Керівники міста повинні були привести у відповідність із нормами законодавства сферу утримання прибудинкових територій. Замість цього було прийняте рішення подати апеляційну скаргу, – підкреслив Кучеренко. – Усе, що відбувається у Києві за останні роки, виходить за межі правового поля, і будь-яка реформа неможлива без дотримання законів".

Він додав, що 6 липня минулого року Спілка власників житла виграла позов про скасування розпорядження КМДА щодо підвищення тарифів, суд постановив, що тарифи економічно не обґрунтовані.

"Суд зазначає, що протягом розгляду справи відповідач не надав містобудівної та землевпорядної документації на жоден із будинків, у яких затверджено тариф, а було надано паспорти, які не відповідають площі будинків, виготовлені ще за радянських часів", – підкреслив Кучеренко.

СВЖУ вважає, що якщо ділянка належить місту, то споживачі не мають за неї платити і мають право вимагати перерахунок, який становитиме 300–500 тис. грн для кожного будинку. По юридичну допомогу СВЖУ звернулася до голови та очільника ініціативи Юлії Тимошенко "Центр захисту киян" Віталія Нестора, заявив Кучеренко.

"Ця плата стягується з людей несправедливо. Ми вдячні за справедливе рішення. Що повинен робити [мер Києва] Віталій Кличко? Я звернувся до нього з проханням не вести боротьбу з киянами, а навести порядок на прибудинкових територіях", – сказав Бондаренко.

Він зазначив, що фракція готує звернення до Кличка стосовно цього.

У пояснювальній записці до розпорядження КМДА зазначено, що нові тарифи стосуються 8327 будинків столиці, які обслуговують 10 комунальних підприємств. Середній розмір тарифу для цих будинків становить 6,43 грн за 1 м2 із ПДВ.