Конфлікт на Рейтарській. Після публічних гарантій власника, що забудови не буде, активісти привезли до захопленої будівлі шини

Власниця будівлі уточнила, що має намір діяти винятково в правовій площині
Фото: Оксана Гуляева / ukranews.com

Будівля на Рейтарській, 8б уже кілька місяців під контролем активістів руху "Речовий доказ". Після того як активісти привезли до будинку шини, власниця повідомила, що будівля – із дерев'яними перекриттями, і будь-який вогонь її знищить за лічені хвилини.

У відповідь на публічні гарантії власників будівлі КМДА, Київраді та управлінню охорони культурної спадщини про те, що будинок у Києві на вулиці Рейтарській, 8б не будуть зносити або добудовувати, люди, що контролюють будівлю, привезли автомобільні шини. Про це у коментарі "Українським новинам" повідомила власниця будівлі Оксана Гуляєва.

"Ми знаємо про те, що відбувається, але не розуміємо, навіщо це робиться. Сьогодні ми повідомили про наше звернення з гарантійним листом до міської влади. Ми офіційно, і не в перший раз, заявили про те, що жодних планів забудови не існує, що легко перевірити, адже ми ніколи не запитували будь-які дозволи на нове будівництво. Ми просто хочемо відремонтувати фасад та дах, які нормально не ремонтувалися із 80-х років. І просто хочемо дочекатися закінчення договору оренди і не мати справи з орендарями, що йдуть на відвертий кримінал. У відповідь до будівлі привезли шини", – заявила Гуляєва.

Власниця будівлі уточнила, що має намір діяти винятково в правовій площині.

"Правда на нашій стороні, ми не застосовували і не збираємося застосовувати силу. Після новорічних свят ми просто звернемося в поліцію, якщо приміщення не буде звільнено", – повідомила Оксана Гуляєва.

Вона також висловила побоювання, що привезення активістами шин може свідчити про наміри підпалити будівлю.

"Ці дії являють собою загрозу пожежній безпеці будівлі і сусідніх будинків теж. Вона з дерев'яними перекриттями, і будь-який вогонь її знищить за лічені хвилини. Будь-які ігри з вогнем в цьому районі – це дуже страшно", – зазначила Гуляєва.

Будівля на Рейтарській, 8б вже кілька місяців під контролем активістів руху "Речовий доказ", зазначає агентство. Активісти оголосили будівлю "сквотом" після того, як власник повідомив про підвищення орендної плати і плани провести ремонт у будівлі. Вони звинуватили власників у намірі знищити будівлю та забудувати територію. У відповідь власниця виступила у Facebook із відеозверненням, де звинуватила активістів у незаконному захопленні приватної власності, зумовленому "потребою мати своє приміщення у центрі міста".

"Українські новини" опублікували фото та відео, які надала Гуляєва.

Відео: Микола Савович / YouTube