Черненко: Скандал із деревами на Оболонському острові – це невдала кампанія проти Києва та киян

Столітні дерева не могли вирости на острові, який штучно створили у 1980-х роках, написав народний депутат VIII скликання Олександр Черненко
Фото: bigkyiv.com.ua

У звіті археологів НАН України щодо Оболонського острова, який є у відкритому доступі, зазначено, що Оболонський острів намито у 1970–1980-х роках, тому там не могло бути цінних дерев. Про це написав у Facebook народний депутат VIII скликання Олександр Черненко.

"У медіа несеться кампанія по "Мосту-Хвилі" на Оболоні. Комусь дуже муляє об'єкт з "Азовсталі" і ніяк не відпустить. Шквал нечистот у ЗМІ по мосту, який для киян збудували за кошти французів, пройшов. Сьогодні взялися за Оболонський острів, до якого цей міст веде. Типу на острові були вікові дерева і кущі (!), які прорідили, щоб зробити рекреаційну зону для киян", – написав він.

Черненко зазначив, що у звіті археологів НАН України щодо Оболонського острова, який є у відкритому доступі, зазначено: острів намито у 1970–1980-х роках.

"Археологи зробили зрізи і дали висновок: у стратиграфічних шурфах археологічні матеріали не виявлені, культурні шари чи об'єкти не зафіксовані. Очевидно, столітні дерева аж ніяк не могли вирости на острові, який штучно створили у 1980-х роках. Кісток мамонтів там теж немає. А є лише глина і пісок, які намивали, коли будувалася Оболонь. Екоактивісти, які сіли "в калюжу" з деревами на Оболонському острові, – це невдала кампанія "слуг" проти Києва та киян. Бо зарядити "екологів", навіть не перевіривши документацію, могли лише ті, хто отримав швидку задачу і велику котлету", – переконаний політик.

Контекст:

У переддень Дня Києва, 24 травня, в Оболонському районі Києва відкрили новий пішохідно-велосипедний міст через південну протоку між Дніпром і затокою Оболонь, з’єднуючи Оболонський острів із набережною та парком "Наталка".

Про те, що на Оболонському острові в Києві зрубали "приблизно 200 вікових дерев і приблизно 1 тис. кущів", заявив 9 червня у своєму Facebook Київський еколого-культурний центр.