"Європейська солідарність" вимагає від Кабміну відкрити відомчі лікарні для розвантаження медичної системи Києва

Політики зазначили, що зволікання буде злочином проти киян
Фото: kyiv.eurosolidarity.org
Фракція "Європейської солідарності" в Київраді звернулася до уряду і особисто прем'єр-міністра Дениса Шмигаля із закликом негайно перепрофілювати низку лікарень і протягом найближчих тижнів обладнати їх кисневими станціями, концентраторами, забезпечити засобами індивідуального захисту лікарів та необхідними ліками.

У Києві необхідно терміново ухвалити рішення про використання медичної бази відомчих лікарень для приймання і лікування хворих на коронавірусну інфекцію, таку заяву зробила фракція "Європейської солідарності" у Київраді на партійному сайті.

"Ситуація з поширенням коронавірусу у столиці України набуває загрозливих масштабів. Навіть офіційна статистика демонструє різкий сплеск кількості хворих на COVID-19 і госпіталізованих осіб, які перебувають у важкому стані. Разом із тим особливу стурбованість викликає нестача місць у київських опорних лікарнях. У деяких із них заповнюваність ліжок, до яких підведено медичний кисень, підходить до позначки 100%. Місто щомісяця виділяє додаткові кошти на обладнання все нових і нових відділень. Але враховуючи темпи розповсюдження хвороби, столичні комунальні медичні заклади майже вичерпали весь свій ресурс ліжко-місць", – ідеться в заяві.

Фракція "Європейської солідарності" в Київраді звернулася до уряду і особисто прем'єр-міністра Дениса Шмигаля із закликом негайно приділити увагу цій ситуації.

"Ми наполягаємо, щоб Кабінет Міністрів і Міністерство охорони здоров'я в терміновому порядку прийняли рішення про використання медичної бази відомчих лікарень для прийому і лікування хворих на коронавірус киян. Зокрема, фракція "Європейської солідарності" вимагає перепрофілювати і протягом найближчих тижнів обладнати кисневими станціями, концентраторами, забезпечити засобами індивідуального захисту лікарів і необхідними для боротьби з коронавірусом ліками:

  • клінічну лікарню "Феофанія" Державного управління справами;
  • Київську клінічну лікарню на залізничному транспорті №1;
  • Київську клінічну лікарню на залізничному транспорті №2;
  • Київську клінічну лікарню на залізничному транспорті №3;
  • Центральний клінічний госпіталь Державної прикордонної служби України;
  • Центральний госпіталь військово-медичного управління Служби безпеки України;
  • Центральний госпіталь МВС України;
  • державну установу "Територіальне медичне об'єднання Міністерства внутрішніх справ України по Києву";
  • державну установу "Територіальне медичне об'єднання Міністерства внутрішніх справ України по Київській області";
  • Національний військово-медичний клінічний центр "Головний військовий клінічний госпіталь";
  • Лікувально-діагностичний центр Міністерства оборони України;
  • державну наукову установу "Центр інноваційних медичних технологій" НАН України.

Таке рішення дасть можливість хоч на певний час розвантажити комунальну медичну систему і допоможе врятувати тисячі життів", – підкреслили у фракції.

Політики зазначили, що зволікання буде злочином проти киян, і закликали ухвалити відповідну постанову на найближчому засіданні Кабінету Міністрів.

Упродовж останньої доби у столиці коронавірус підтвердили у 1150 осіб, 44 пацієнти померли, 612 – одужали. У Києві зайнято 79,6% ліжок у лікарнях для пацієнтів із COVID-19.

У Києві із 20 березня місцева влада ввела посилений карантин. Не працюють ТРЦ і установи культури, кав'ярні й бари можуть працювати тільки навинос, а школи перейшли на дистанційне навчання.

Із 5 квітня в Києві почнуть діяти жорсткіші карантинні обмеження. У столиці закриють усі школи й дитячі садки. Весь громадський транспорт працюватиме за спеціальними перепустками виключно для перевезень працівників підприємств критичної інфраструктури. Заклади громадського харчування працюватимуть тільки навинос і в режимі доставляння, продуктові ярмарки закрили з 1 квітня. Обмеження триватимуть щонайменше до 16 квітня.