"Кабмін умив руки". Кличко заявив про введення локдауну в Києві

Кличко: Кабмін залишив місцеву владу сам на сам із вирішенням ситуації
Фото: Віталій Кличко / Facebook

Жорсткі обмеження через коронавірус вводять у Києві на три тижні – до 9 квітня включно, заявив мер міста Віталій Кличко.

У Києві з 20 березня посилять карантинні обмеження через погіршення ситуації з COVID-19. Про це у Facebook заявив мер міста Віталій Кличко.

За його словами, сьогодні в лікарнях столиці перебуває понад 3300 пацієнтів із коронавірусом. Водночас заповнюваність ліжок у медзакладах міста перевищує 70%.

"Ситуація з розповсюдженням вірусу без перебільшення – загрозлива. Кабмін умив руки і залишив місцеву владу сам на сам із розв'язанням ситуації. І оскільки прем'єр учора заявив, що владі на місцях, мовляв, не заважають ухвалювати певні рішення  ми розцінюємо це як право оперативно реагувати на ситуацію. А ситуація – складна і може стати катастрофічною. Я зараз нікого не лякаю. Але закликаю всіх усвідомити це!" – підкреслив Кличко.

Згідно з ухваленим рішенням, заборонено:

  • роботу закладів культури (будуть закриті кінотеатри, театри, музеї, концертні зали);
  • роботу торгово-розважальних центрів (окрім продуктових магазинів, аптек, зоомагазинів, магазинів із продажу засобів гігієни та побутової хімії);
  • проведення релігійних богослужінь (якщо не забезпечено площу приміщення не менше ніж 10 м&³2; на одну людину);
  • проведення масових заходів (розважальних, спортивних, культурних, рекламних та інших);
  • присутність глядачів на спортивних змаганнях (зокрема, це стосується сьогоднішнього матчу Ліги Європи між "Шахтарем" і "Ромою").

Заклади громадського харчування працюватимуть виключно на винос. Перукарням і салонам краси дозволено працювати за попереднім записом. У спортзалах допускатимуть проведення занять, за винятком групових.

Продовжать роботу дитячі садки. А школярі після канікул повернуться до дистанційного навчання.

Усі підприємства та організації бюджетної сфери переходять на дистанційну роботу.

Громадський транспорт столиці працюватиме у звичайному режимі. З дотриманням суворих норм перевезення пасажирів і маскового режиму, а також заповненістю місць для сидіння на 50%.

Зазначені обмеження вводять на три тижні – до 9 квітня включно.

В Україні протягом минулої доби виявили найбільшу із грудня 2020 року кількість хворих на COVID-19 – 15 053. Загалом від початку епідемії у країні підтвердили понад 1,5 млн випадків коронавірусної інфекції, померло 29 253 пацієнти, одужало більш як 1,24 млн осіб.

У Києві упродовж минулої доби зафіксовано 1092 нові випадки COVID-19. Нині Київ перебуває в "помаранчевій" карантинній зоні. Столиця лідирує за кількістю виявлених випадків коронавірусу. За час пандемії у столиці зареєстровано майже 150 тис. хворих, 2991 пацієнт помер, більше ніж 100 тис. осіб одужали.

4 березня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що в Україні почалася третя хвиля пандемії коронавірусу.