Київрада затвердила бюджет столиці на 2023 рік. Кличко назвав його "бюджетом виживання"

Майже половину доходів бюджету Києва має забезпечити податок на доходи фізичних осіб
Фото: depositphotos.com
Київська міська рада 8 грудня ухвалила бюджет столиці на 2023 рік. Про це повідомляють на сайті Київради.

У бюджеті закладено доходи – 66,3 млрд грн (-2,4 млрд порівняно із 2022 роком), видатки – 65,6 млрд грн (-6,5 млрд проти 2022 року).

За підрахунками LIGA.net, бюджет передбачає падіння доходів і видатків столиці вперше із 2015 року.

Майже половину дохводів бюджету Києва має забезпечити податок на доходи фізичних осіб – 30,6 млрд грн. Ще 4,2 млрд грн – податок на прибуток підприємств, 18 млрд грн – місцеві податки, 2,6 млрд грн – внутрішні податки на товари й послуги, 2,3 млрд грн – неподаткові надходження.

Основна видаткова стаття 2023 року – це освіта, на неї виділяють 23 млрд грн, або 35% від усіх видатків міського бюджету. На транспорт і дорожнє господарство в кошторисі Києва заплановано 12,4 млрд грн, або 19% бюджету міста. На соціальний захист – 6,5 млрд грн (10%), охорону здоров'я – 6,1 млрд грн (9%), ЖКГ – 5 млрд грн (8%), культуру й мистецтво – 1,4 млрд грн (2%), фізичну культуру і спорт – 1,2 млрд грн (2%).

Мер Віталій Кличко заявив, що це "бюджет виживання", який дасть змогу закрити критично важливі статті видатків.

"Столиця, як і вся Україна, живе і працює в умовах воєнного стану. Економіка міста зазнала потрясінь. Складно виробництвам, бізнесу, складно заробляти і виживати людям. А це все – податки міста, кошти на забезпечення його життєдіяльності, на розвиток столиці... Ми схвалили збалансований фінансовий документ, з огляду на нинішні реалії. Бюджет виживання, який допоможе забезпечити критично важливі статті видатків, зокрема  медицину, житлово-комунальне господарство, транспорт, освіту, соціальний захист", – сказав Кличко.

Він зазначив, що наступний рік, "зрозуміло, буде непростим", оскільки росіяни продовжують атаки на об'єкти критичної інфраструктури України, щоб залишити українців без тепла, світла й води взимку, знищити промисловий потенціал.