Київська прокуратура заявила про розкрадання 150 млн грн на будівництві Подільського моста

На ремонт Подільського моста 2020 року з бюджету виділили приблизно 148 млн грн, зазначили у прокуратурі
Фото: Київська міська прокуратура / Facebook

Київська міська прокуратура підозрює у розкраданні 150 млн грн на будівництві Подільського моста керівництво комунального підприємства та його підрядників. Про це повідомила пресслужба відомства у Facebook 9 жовтня.

За версією прокуратури, у квітні 2017 року комунальне підприємство "Дирекція з будівництва шляхово-транспортних споруд Києва" уклала з генпідрядником договір на виконання робіт із будівництва Подільського моста.

"У листопаді 2019 року генпідрядник залучив підрядні організації для нібито надання послуг із використання найманого нестандартного обладнання з операторами (машиністами та допоміжним персоналом), включаючи переміщення важких вантажів й інші додаткові послуги. Упродовж 2020 року на підставі підписаних актів здачі-приймання виконаних робіт із бюджету були перераховані кошти на загальну суму приблизно 148 млн грн", – повідомила прокуратура.

Як стверджують у відомстві, згідно з висновком комплексної судової будівельно-технічної експертизи, виконання робіт на вказану суму документально й фактично не підтверджують.

Із серпня до листопада минулого року між замовником будівництва, генпідрядником і підрядниками склали та підписали акти приймання виконаних робіт із улаштування антикорозійного захисту металевих елементів опорних конструкцій прогонової споруди моста. Експерти зробили висновок щодо невідповідності обсягів і вартості виконаних робіт відомостям, зазначеним у документах. Сума перевищення вартості становить приблизно 1,8 млн грн.

Першого заступника керівника "Дирекції з будівництва шляхово-транспортних споруд Києва" та керівника генпідрядної організації повідомили про нові підозри за ч. 2 ст. 367 і ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України. Також прокуратура вручила повідомлення про підозру за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України двом керівникам підрядних організацій, які фактично залучили для виконання робіт за завищеними цінами й переведення в готівку коштів.

Загальна сума завданих столичному бюджету збитків за цими епізодами становить приблизно 150 млн грн, зазначила прокуратура.

Цього самого керівника підприємства й генпідрядника 16 серпня цього року повідомили про підозру за ч. 2 ст. 367 і ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України через завищення вартості робіт із фарбування прогонових плит Подільського моста на суму понад 4,5 млн грн.