Масові обшуки у КМДА оминають департамент, голову якого призначили після поради Єрмака – Bihus.info

Кулеба є першим заступником Кличка
Фото: Олексій Кулеба / Facebook
У Київській міській державній адміністрації (КМДА) відбувалися обшуки в різних структурних підрозділах, але не у департаменті міського благоустрою, голову якого мер Віталій Кличко призначив після рекомендації глави Офісу президента Андрія Єрмака. Про це йдеться в розслідуванні Bihus.info.

Журналісти зазначили, що за останні пів року в департаментах, управліннях та комунальних підприємствах відбулося не менше ніж 70 обшуків, і Кличко називав те, що відбувається, "атакою на КМДА і на нього особисто з боку Офісу президента".

Bihus.info отримав від Київської міськдержадміністрації відповідь на запит про обшуки й побачили, що саме в департаменті міського благоустрою КМДА таких слідчих дій не проводили.

"Цей департамент контролює законність установлення споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи будь-якого іншого призначення. Зокрема, [...] у департаменті благоустрою можуть зупиняти самовільні роботи та висувати приписи з вимогою знесення об'єктів, установлених без дозвільних документів або з порушеннями. Традиційно він вважався структурою з високими корупційними можливостями, на що, до речі, звертав увагу і сам Андрій Єрмак", – пишуть журналісти.

Про призначення Олексія Кулеби в листопаді 2019 року головою цього департаменту Кличко розповів Bihus.info.

"Це моє було прохання. У розмові з Єрмаком він сказав, що там були зауваження і благоустрій – корумпована складова, тобто корумпований. Я кажу – добре, я готовий. Якщо ви мені можете надати людину, я готовий поставити людину, але максимально ефективну. Ніяких політичних зобов'язань не було, нічого. Через деякий час Єрмак дав мені – "подивись цю людину", – пояснив мер.

Журналісти зазначили, що Кулеба вже обіймає посаду першого заступника голови КМДА зі здійснення повноважень самоврядування. Він спрямовує, контролює та координує діяльність, зокрема, департаменту міського благоустрою.

Контекст:

Цього року правоохоронці неодноразово приходили з обшуками до київських держструктур. Зокрема, у період із 11-го до 12 травня обшуки відбулися в "Київзеленбуді", "Спецжитлофонді", "Київавтодорі", "Київміськсвітлі", а також у КМДА – департаменті соцполітики, містобудування та архітектури, земельних ресурсів.

12 травня правоохоронці обшукували будинок близького соратника Кличка, голови виконкому партії УДАР Артура Палатного.

У серпні обшуки відбулися в департаменті транспортної інфраструктури КМДА через розкрадання грошей на будівництві Подільського мосту.

Кличко пов'язував обшуки з тиском на нього особисто та на київську владу з боку Офісу президента. Радник глави ОП Михайло Подоляк спростував зв'язок обшуків із політикою.

4 жовтня Державне бюро розслідувань повідомило, що корупція чиновників Київської міської адміністрації щороку може завдавати місту збитків на загальну суму приблизно 10 млрд грн.