Масштабних заходів на 9 травня в Києві не планують – Крищенко

Поліція Києва від сьогодні розпочала посилене патрулювання, розповів Крищенко
Фото: Поліція Києва / Facebook
У Києві поки що не надходило заявок на проведення масштабних акцій, присвячених Дню перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Про це повідомив голова київської поліції Андрій Крищенко в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Він зазначив, що в Парку Вічної Слави та на інших об'єктах планують нечисленні заходи.

"У нас є низка заявок на проведення заходів 9 травня, вони стандартні. Відбудеться панахида о 8.00 у Парку Слави біля могили Невідомого солдата, організована Українською православною церквою. О 9.00 – урочисте покладання квітів. О 10.00 – покладання квітів біля пам'ятника Ватутіну та об 11.00 – біля Меморіалу Вічної Слави, заявлена участь до 200 людей", – сказав він.

За словами Крищенка, прогнозують, що наймасовішим заходом стане покладання квітів у Парку Слави, організоване міською організацією ветеранів України.

"У ньому візьмуть участь ветерани, представники районних організацій. Початок – о 10.30, а об 11.00 розпочнеться рух колони", – зазначив він, додавши, що 2020 року в такому заході взяло участь приблизно 300 осіб.

Голова київської поліції повідомив, що від сьогодні правоохоронці починають посилене патрулювання в Парку Слави та на інших об'єктах, "які стосуються Другої світової війни".

"Також посилене патрулювання буде там, де відбудуться державні заходи", – сказав він.

Відповідаючи на запитання, чи є в поліції інформація про будь-які провокації, що готують на 9 травня, Крищенко сказав: "Можуть бути певні загострення. Ми живемо у країні, що воює, і завжди готові до будь-яких провокацій. У нас є тісна співпраця і обмін інформацією зі Службою безпеки України, тому ми повністю готові й забезпечуватимемо правопорядок".

Він також нагадав про законодавчу заборону на символіку тоталітарного комуністичного режиму, зокрема георгіївської стрічки.

Контекст:

До 2015 року в Україні на офіційному рівні 9 травня святкували День Перемоги, але 2015 року Верховна Рада внесла зміни до законодавства: 8 травня встановили День пам'яті і примирення на честь усіх жертв Другої світової війни, а 9 травня – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.