Міністерство культури закликало правоохоронців неупереджено і максимально відкрито розслідувати справу, пов'язану з обшуками в музеї Революції гідності

У Мінкульті прокоментували обшуки в музеї Революції гідності
Фото: wikipedia.org

У Міністерстві культури та інформполітики України заявили, що здивовані обшуками в музеї Революції гідності перед Днем гідності та свободи, який святкують 21 листопада.

Міністерство культури та інформполітики України уважно стежить за розвитком ситуації з обшуками в Національному меморіальному комплексі героїв Небесної сотні – музеї Революції гідності. Про це 19 листопада заявила пресслужба міністерства.

У відомстві зазначили, що співробітники музею сприяють слідству, оскільки підстави для обшуку "серйозні".

"Разом із тим викликає певне здивування проведення слідчих дій у Національному музеї Революції гідності напередодні Дня гідності та свободи, [який святкують 21 листопада], особливо з урахуванням того, що ухвала суду про обшук була прийнята ще 2 листопада 2020 року. Міністерство закликає утриматися від емоційних висловлювань та політичних спекуляцій на темі Революції гідності. Також просимо компетентні органи всебічно, оперативно, неупереджено та, враховуючи суспільну важливість та чутливість питання, у максимально можливий відкритий та прозорий спосіб розслідувати всі обставини справи", – ідеться в заяві.

Про те, що в музеї Революції гідності триває обшук, 19 листопада повідомили співробітники музею. Директор музею Ігор Пошивайло також розповів, що вранці співробітники поліції та СБУ почали проводити обшук і в нього вдома.

У поліції поінформували, що обшуки в музеї проводили в межах розслідування про зловживання службовим становищем під час використання бюджетних коштів у розмірі понад 100 млн грн. За даними слідства, наприкінці 2018 року музей уклав договір генпідряду на виконання будівельних робіт із приватним підприємством і переказав на його рахунок аванс у розмірі понад 111 млн грн. Наразі робіт на зазначеному об'єкті не виконують. Згідно з актом ревізії, на казначейському рахунку підрядника залишок коштів, що стосуються об'єкта, станом на березень 2020 року становив 9,8 млн грн. Також виявлено фінансові порушення і в музеї Революції гідності, що призвело до збитків на суму майже 4 млн грн.

Музей Революції гідності присвячений подіям кінця 2013 року – початку 2014 року, коли в Україні відбулися масові протести, які привели до зміни влади – президент Віктор Янукович утік до Росії. Протягом усього конфлікту протестувальникам протистояли правоохоронні органи й найняті владою озброєні бандити (тітушки). За даними української прокуратури, унаслідок протистояння постраждало понад 2,2 тис. осіб. Загинули 80 протестувальників і 13 правоохоронців.