На лівому березі Києва досі не можуть запустити один з об'єктів генерації електрики

У Києві залишаються проблеми з електрикою
Фото: EPA
Можливе максимальне споживання електрики у Києві 7 грудня зросло на 7% порівняно з попереднім днем. Зараз орієнтовно забезпечують 70% потреб житлових будинків, але однаково поки що діють екстрені вимкнення. Про це розповів генеральний директор енергопостачальної компанії Yasno Сергій Коваленко у Facebook.

Водночас він зазначив, що на лівому березі столиці побутові клієнти одержують лише до 30% потреб, оскільки досі триває ремонт одного з комунальних об'єктів генерації. Мережі інших джерел генерації перевантажені і не можуть передати досить енергії на лівобережні райони. Строки відновлення поки що невідомі, повідомив Коваленко.

За його словами, зараз трапляється дуже багато локальних аварій. На це є кілька причин, розповів директор Yasno.

"По-перше, не спрацьовує автоматика. Це коли з диспетчерської включають певні черги, але автоматика у частині трансформаторних підстанцій видає помилку й у результаті мешканці продовжують знаходитися без світла. Тому колегам з електромереж ("ДТЕК Київські електромережі") часто доводиться їздити по таких будинках і підключати їх вручну. Ситуацію погіршує погода. По-друге, зростає кількість і інших аварій. Система будувалася роками, щоб працювати стабільно. Вона не розрахована на таку велику кількість увімкнень/вимкнень. Тому цілком природно, що такого навантаження не витримує на 100%. По-третє, після тривалих відключень виникає те, що називається відкладений попит. Це коли одразу після відключення споживання дуже зростає, у рази", – пояснив він.

За словами Коваленка, дві із трьох цих причин пов'язані з використанням електроенергії. Він закликав киян відповідально ставитися до споживання електрики та цінувати працю енергетиків.

Контекст:

Із початку жовтня російські окупанти атакують об'єкти інфраструктури по всій Україні. У країні почали вводити тимчасові вимкнення світла.

Російські війська під час масованого удару по Україні 5 грудня випустили понад 70 ракет, ЗСУ збили більше ніж 60, повідомило командування Повітряних сил. Росіяни провели три хвилі обстрілів.

Унаслідок ракетної атаки були влучання в об'єкти енергетичної інфраструктури України, повідомили у компанії "Укренерго". Про влучання російських ракет в енергооб'єкти у Київській, Вінницькій, Одеській областях написав у Facebook прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Також стало відомо про обстріл енергооб'єкта у Миколаївській області.