"Шматка граніту вже немає". У Києві знесли пам'ятник "на честь дружби" з Москвою

Пам'ятник установили в серпні 2001 року
Фото: kmr.gov.ua

У Києві демонтували пам'ятний знак "на честь дружби" з Москвою, розташований у сквері на вулиці Маршала Якубовського, 8. Про це повідомила Київська міськрада 6 вересня.

"Цього шматка граніту в Києві вже немає. І це наша з вами перемога. Наразі пам'ятник зберігається в Голосіївській районній держадміністрації та має стати експонатом майбутнього музею тоталітаризму", – прокоментувала рішення депутатка Аліна Михайлова.

Секретар Київської міськради Володимир Бондаренко заявив, що пам'ятні знаки на честь дружби Росії та України втратили сенс і спричиняють значний суспільний резонанс.

Пам'ятник на честь дружби Києва і Москви встановили в серпні 2001 року, нагадали у столичній міськраді. У 2015 році активісти розмалювали монумент у синьо-жовті кольори. У липні цього року після численних звернень мешканців столиці міськрада вирішила демонтувати монумент.

Контекст:

Росія розпочала збройну агресію на сході України 2014 року одразу після анексії Криму. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, попри надані Україною факти й докази.

За даними ООН, із 14 квітня 2014-го до 30 червня 2021 року внаслідок конфлікту на Донбасі загинули 3901 цивільна особа, приблизно 4200 українських військових і орієнтовно 5800 бойовиків.