"Слава всім, хто зараз у бою". На Софійській площі підняли прапор України й ушанували пам'ять загиблих захисників

Зеленський вручив українським захисникам державні нагороди
Фото: president.gov.ua
У Києві вранці 24 лютого на Софійській площі провели пам'ятний захід до роковин повномасштабного російського вторгнення й ушанували пам'ять загиблих українських воїнів.  Відео події опублікувала пресслужба Офісу президента в Telegram.

У церемонії також взяли участь: голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, прем'єр-міністр Денис Шмигаль, керівник Офісу президента Андрій Єрмак, секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов та представники дипломатичного корпусу.

На майдані підняли прапор України. Також пролунав гімн у виконанні Святослава Вакарчука.

"Я звертаюся до тебе, український солдате! Я звертаюсь до тебе, рятівнику українців! Я звертаюся до тебе, помічнику держави! Сьогодні, після року вирішальної війни за незалежність України, і тут, на цьому величному місці, яке бачило Ярослава, і Богдана, і Михайла, і багатьох інших, хто боровся за Україну, я хочу сказати всім вам, хто бореться за Україну і хто живе Україною... Я хочу сказати: я пишаюся вами! Ми всі, кожен і кожна, пишаємося вами! Ця гордість йде вулицями й окопами. Нехай ця гордість йде майданами і містами. Нехай ця гордість йде серцями і країнами. Нехай ця гордість промовляє всюди, що Україна живе", – сказав президент.

Зеленський вручив українським захисникам державні нагороди, зокрема звання Героя України. Також він подякував військовим і всім українцям, які протистоять російській агресії.

"Я дякую всім, хто витримав той лютий, цей рік і хто дає Україні незламність! Слава всім, хто зараз у бою! Слава Збройним силам України, Національній гвардії, розвідці, Службі безпеки України, Національній поліції, українським прикордонникам і всім вам, нашим силам оборони і безпеки! Слава всім вам, хто допомагає битися і хто рятує життя", – сказав президент.

Загиблих захисників і жертв російської агресії вшанували хвилиною мовчання.

"Світла пам'ять усім, чиє життя забрала ця війна", додав глава держави.

Контекст:

Росія розпочала повномасштабну війну проти України 24 лютого 2022 року. Фактично РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим і частину Донецької та Луганської областей.

У квітні 2022 року сили оборони України вигнали окупантів із північних областей України, восени деокупували частину Херсонської, Миколаївської й Харківської областей.

Найінтенсивніші бої тривають цієї зими на сході України. За даними Генштабу ЗСУ станом на ранок 24 лютого, РФ наступає на п'яти напрямках: куп'янському, лиманському, бахмутському, авдіївському й шахтарському.