Ткаченко вимагає фінансового покарання для Red Bull, а також відповідальності чиновників і поліцейських за дрифт на Софійській площі

Зйомки на Софійській площі відбувалися без погодження із Міністерством культури, зазначив Ткаченко
Фото: Київська міська державна адміністрація - КМДА / Facebook
Міністерство культури та інформаційної політики подало заяву до правоохоронних органів про порушення компанією, "яка дозволила собі небезпечний дрифт у буферній зоні ЮНЕСКО" в Києві на Софійській площі. Про це 11 серпня у Telegram повідомив глава Мінкульту Олександр Ткаченко.

"Ми маємо справу не просто з невіглаством, а зі знущанням над історичним центром Києва. Повернення Софійської площі у первісний вигляд – це само собою. Має бути пряме, чітке фінансове покарання компанії, що влаштувала перегони, відповідальність чиновників, які мали цьому протистояти, та поліцейських, які мали це зупинити", – написав Ткаченко.

Він підкреслив, що зйомки відбувалися без погодження ані із заповідником "Софія Київська", ані з Мінкультом.

"Міністерство буде ініціювати зміни до законодавства України, що всі такі "акції", що відбуваються на історичних, заповідних територіях, зокрема, внесених у буферну зону ЮНЕСКО, мають узгоджуватися із Міністерством", – зазначив Ткаченко.

Контекст:

Уранці 10 серпня на Софійській площі в Києві проводили зйомки, автомобілі, брендовані Red Bull, дрифтували на великій швидкості у пішохідній зоні. В одній із машин була українська співачка alyona alyona.

У ЗМІ писали, що це зйомки реклами для Red Bull. Сама компанія напередодні анонсувала дрифт ірландського гонщика Конора Шанагана.

КМДА заявила, що не давала дозволу на зйомки і що внаслідок перегонів на площі пошкоджено понад 2 тис. м&³2; бруківки. Попередньо збитки оцінили у 50 тис. грн.

Поліція відкрила провадження за статтею "хуліганство". Водночас на відеозаписах видно, що під час зйомок на площі були поліцейські. Прокуратура вилучила автомобілі, які брали участь у перегонах.

Співачка alyona alyona, яка була на зйомках, розповіла, що ролик знімали до Дня Незалежності України. За її словами, представники Red Bull запевняли, що мають усі необхідні дозволи.

У Red Bull попросили вибачення і пообіцяли повернути площі той вигляд, у якому вона була до початку зйомок.