Це перебір у стилі Радянського Союзу. Журналіст Фурдак висловився проти демонтажу Арки свободи в Києві

За такою логікою станцію метро "Дружби народів" треба було не перейменовувати, а закрити повністю, заявив журналіст
Фото: depositphotos.com

Знесення Арки свободи у Хрещатому парку в Києві – не на часі, бо ця арка – одна з візитівок Києва і давно не асоціюється з радянською епохою. Крім того, витрачати гроші на це під час війни неприпустимо, заявив у своєму Facebook журналіст "1+1", коментуючи рішення Мінкульту про вилучення арки з реєстру нерухомих пам’яток, унаслідок чого її можна демонтувати.

Фурдак зазначив, що радянські часи нагадує не Арка свободи, а рішення про її знесення.

"Я категорично проти знесення Арки свободи українського народу! Вибачте, але це перебір у стилі Радянського Союзу. Бо арку вже перейменували, треба лише знести ще групу бояр і козаків, які нині обнесені парканом. Ця арка давно не асоціюється з якоюсь там дружбою між Україною та Росією. За такою логікою станцію метро "Дружби народів" треба було не перейменовувати, а закрити повністю. Ця арка є одним з упізнаваних візуальних символів Києва, одним з улюблених місць відпочинку. Її можна пофарбувати в синьо-жовті кольори, у червоно-чорні, можна розмалювати краєвидами України, можна наклеїти шеврони підрозділів ЗСУ, але вже точно не зносити! Демонтаж такого об'єкта – це недешево", – наголосив журналіст.

Він закликав тих, хто планує демонтаж арки, "отямитися, не влаштовувати полювання на відьом і не шукати зради там, де її нема".

Контекст:

Міністерство культури та інформаційної політики своїм наказом визнало Арку свободи такою, яку не можна занести до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Цим рішенням монумент втратив статус пам’ятки історії, і його можна демонтувати, зазначають у Мінкульті.

Водночас у міністерстві називають арку "монументом на ознаменування возз’єднання України з Росією", хоча Київська міська рада ще у травні 2022 року підтримала ініціативу мера Києва Віталія Кличка щодо перейменування цього об'єкта на Арку свободи українського народу.