У Києві вирішили розпочати опалювальний сезон. Вітренко закликав до економії: "Європейські політики публічно кажуть, що почнуть опалення з листопада"

Вітренко вважає, що погодні умови дають можливість розпочати опалювальний сезон в Україні з листопада
Фото: Юрій Вітренко - Yuriy Vitrenko / Facebook
7 жовтня у Києві стартував опалювальний сезон для шкіл, дитсадків, лікарень та інших закладів соціальної сфери. Про це мер столиці Віталій Кличко повідомив у своєму Telegram-каналі.

"Таке рішення сьогодні ухвалила Рада оборони міста. Підключатимуть об'єкти до тепла індивідуально – за заявками їхніх керівників. Керівники цих закладів самостійно визначатимуть доцільність чи поки недоцільність увімкнення тепла. Щоб, з одного боку, забезпечити комфорт перебування у приміщеннях, а з іншого – не витрачати дарма тепло", – пояснив він.

Кличко повідомив, що більшість закладів соціальної інфраструктури обладнано індивідуальними тепловими пунктами, які дають змогу регулювати постачання тепла та "максимально ефективно використовувати енергоносії".

"Що стосується житлових будинків, то міська влада орієнтуватиметься на погодні умови, аби рішення про початок підключення тепла було виваженим та раціональним", – додав мер.

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко у Facebook розкритикував рішення столичної влади.

Києві тепла і сонячна погода. Вдень до +19 ºС. Європейські країни обмежують споживання природного газу, політики публічно кажуть, що почнуть опалення з листопада, фотографуються у теплих светрах, щоб показати, що не включають опалення. І тут читаєш повідомлення, що Київ починає опалювальний сезон для лікарень, шкіл, дитсадків та інших установ соціальної сфери. Тільки початок жовтня, а місцеві органи влади в українських містах приймають рішення, щоб тепловики вже включали опалення. Якби тепловики купували газ за ринковою ціною і повністю б за нього  розраховувалися, це була б інша ситуація", – написав він.

Вітренко пояснив, що різницю між ринковою ціною та ціною для споживачів має компенсувати держава.

"Нафтогаз продає газ тепловикам для потреб населення по 7,4 грн за м&³3;, коли ціна імпортованого газу доходить до 100 грн за м&³3;. І газу, який видобуває "Нафтогаз", не вистачає, щоб покрити споживання населення і компаній, які технічно забезпечують населення теплом і газом. У 2021 році різниця становила 3 млрд м&³3;. Водночас тепловики ще й погано розраховуються навіть за ціною 7,4 грн. Загальні борги тепловиків перед "Нафтогазом" вже перевищують 63 млрд грн. Загалом у 2022 році "непрямі субсидії", які фактично надає держава на споживання природного газу, за нашими підрахунками, становлять 842 млрд грн, що співставно із 70% витрат на безпеку та оборону України. Тому зменшення споживання природного газу, його економія – це суттєва допомога Україні", – наголосив він.

Вітренко пише, що погодні умови дають можливість розпочати опалювальний сезон в Україні з листопада.

"Що дуже допомогло б країні менше закуповувати імпортованого газу по 100 грн за м&³3; і витрачати ці кошти на армію, щоб пришвидшити нашу перемогу", – додав він.

Контекст:

Кабінет Міністрів України у липні зафіксував ціну на газ для всіх виробників тепла до кінця травня 2023 року на рівні 7,4 грн за м&³3;.