Апеляційний суд залишив чинним вирок про довічне ув'язнення для дівчини, яку засудили за вбивство опікунів

2008 року дівчину з Росії забрав її дядько, він став її опікуном
Фото: pixabay.com

21 жовтня 2019 року Деснянський районний суд Чернігова засудив Сніжану Круглякову за подвійне вбивство – опікуна і його дружини. Дівчина оскаржила рішення суду.

Чернігівський апеляційний суд залишив без задоволення апеляцію захисника Сніжани Круглякової, яку в жовтні 2019 року Деснянський районний суд Чернігова засудив до довічного позбавлення волі за подвійне вбивство: дівчина позбавила життя свого дядька, який був її опікуном, і його дружину. Про це 7 червня повідомив "Судовий репортер".

Апеляційний суд наголосив на винятковій жорстокості та цинізмі вчиненого, здійсненні злочину у стані алкогольного сп'яніння, відсутності каяття, намаганні уникнути відповідальності за вчинене і думці потерпілих, які наполягали на суворому заході покарання, зазначає видання.

26 квітня 2018 року після конфлікту з дядьком дівчина завдала йому 33 ножові поранення. Дружині опікуна вона завдала не менше ніж 38 ударів ножем, обоє померли від тяжких травм, повідомляють у рішенні суду першої інстанції.

У матеріалах судової справи йдеться, що засуджена народилася 1996 року у Вологодській області Російської Федерації. Коли дівчинці було 10 років, її матір позбавили батьківських прав, батько її долею не цікавився. 12-річну Круглякову в Україну забрав Борис Столбов, її рідний дядько, військовий у відставці. Дівчина жила зі Столбовим та його дружиною в Чернігові, здобула вищу освіту за спеціальністю "психологія" в Чернігівському педагогічному університеті.

У суді дівчина розповіла, що тітка замінила їй матір, із нею у засудженої були гарні стосунки. Із дядьком стосунки зіпсувалися нібито через його пристрасть до алкоголю.

2017 року Круглякова зізналася родичам у нетрадиційній сексуальній орієнтації, на ґрунті цього у дівчини з опікуном та його дружиною неодноразово виникали конфлікти. У суді дівчина провини не визнала і стверджувала, що поранила дядька, захищаючись від нападу. За її версією, п'яний опікун убив свою дружину, а потім напав на неї.

Суд вирішив, що окрім показань дівчини, інших доказів, які б свідчили про її непричетність до скоєння злочину, сторона захисту не надала.

Рішення Чернігівського апеляційного суду Круглякова може оскаржити у Верховному Суді України протягом трьох місяців, починаючи із 28 травня.

Оскільки засуджена є громадянкою Росії, вона може клопотати про відбування покарання на території РФ. Законодавством РФ не передбачено довічного ув'язнення для жінок, тому в разі її передання дівчина зможе відбувати покарання за російськими законами, зазначив "Судовий репортер".