Аваков: Розглядають дві версії виникнення пожеж у Житомирській області

Пожежами охоплено понад 4 тис. га території Житомирської області
Фото: mvs.gov.ua

Причиною масштабної лісової пожежі в Житомирській області можуть бути підпали – умисні або ненавмисні. Про це заявив глава МВС України Арсен Аваков.

Правоохоронці розглядають дві версії виникнення масштабних пожеж у Житомирській області – суховії та підпал. Про це 19 квітня під час засідання оперативного штабу в Овручі заявив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, повідомляє пресслужба МВС.

"Першочергово пожежі виникли внаслідок сильного суховію, який обірвав електродроти. Однак ми маємо певні факти, які дають підстави вважати, що був навмисний підпал. Саме тому сьогодні в Житомирській області працює група спеціалістів МВС, яку очолює мій радник генерал Владислав Бухарєв", – сказав Аваков.

Не можна відкидати також підпалів із необережності, додав міністр.

"Молодики дивним чином розважаються і в умовах сухої погоди, коли взимку не було снігу, дозволяють собі підпалювати траву. За останні три дні ми затримали декілька осіб, яких впіймали на підпалах трави та сміття обабіч лісу", – сказав він.

За інформацією Держслужби з надзвичайних ситуацій, вранці 19 квітня триває лісова пожежа на території 4090 га. Рятувальники намагаються запобігти перекиданню вогню на Білорусь.

У Держагентстві лісових ресурсів України також заявили, що у пожеж у Житомирській області може бути дві причини – обрив високовольтних ліній під час урагану і підпал сухостою.

Із 16 квітня в Києві спостерігають задимленість і чутно запах гару. У Київській міськдержадміністрації заявили, що це пов'язано з пожежами в Житомирській області і Чорнобильській зоні відчуження (у ДСНС заперечують зв'язок задимленості з пожежами в зоні відчуження). Водночас влада запевнила, що радіаційний фон у столиці – в межах норми.

Уранці 17 квітня Київ очолив рейтинг найбільш забруднених міст світу, який веде IQAir – міжнародна компанія, яка спеціалізується на інформації і технології у сфері якості повітря. 19 квітня повітря в столиці України стало чистішим, у рейтингу IQAir Київ посідає дев'яте місце.