До затриманих українських прикордонників у РФ не пускають консула

Двоє прикордонників зникло 3 жовтня в Сумській області під час моніторингу кордону
Фото: Державна прикордонна служба України / Facebook

Український консул намагався зв'язатися з двома затриманими 3 жовтня на українсько-російському кордоні прикордонниками, однак російська сторона відмовила йому у зустрічі, мотивуючи тим, що особи затриманих ще не встановили.

До двох українських прикордонників, яких затримали співробітники Федеральної служби безпеки на українсько-російському кордоні, не пускають дипломатів. Про це ТСН повідомили в Державній прикордонній службі України.

Український консул намагався зв'язатися із затриманими, однак російська сторона відмовила йому у зустрічі, мотивуючи тим, що осіб затриманих ще не встановили.

"Консул намагався потрапити на зустріч. Але поки що через незрозумілі обставини російська сторона відмовила в зустрічі консула із нашими прикордонниками. Сподіваюся, що сьогодні–завтра все-таки ця зустріч відбудеться, і тоді ситуація буде більш зрозумілою", – повідомив перший заступник голови Держприкордонслужби України Василь Серватюк. 

У Держприкордонслужбі зазначили, що українська сторона вже звернулася по допомогу до ОБСЄ і уповноваженого з прав людини.

4 жовтня ДПСУ заявила, що напередодні двоє її співробітників зникли у Сумській області під час моніторингу кордону.

Пізніше заступник голови ДПСУ Василь Серватюк сказав, що російська сторона підтвердила затримання двох співробітників Держприкордонслужби України на російсько-українському кордоні в Сумській області. У РФ вимагали документи, які підтверджують, що затримані справді українські прикордонники.

Прикордонно-представницьку зустріч було заплановано на 5 жовтня, однак російська сторона не підтвердила її.