Двох учасників протестів у Нових Санжарах оштрафували

Протестанти закидали автобуси з евакуйованими українцями камінням
Фото: pl.npu.gov.ua

20 лютого в Нових Санжарах Полтавської області сталися масові заворушення через евакуацію в місцевий санаторій українців із Китаю для обсервації. За фактом інциденту двом учасникам сутичок призначили штраф.

Новосанжарський районний суд Полтавської області призначив двом жителям Нових Санжарів, які брали участь у масових заворушеннях, штраф у розмірі 850 грн. Про це 20 травня йдеться на сайті прокуратури Полтавської області.

Новосанжарців визнали винними у блокуванні доріг (ч. 1 ст. 279 КК України). У прокуратурі уточнили, що вони залишили два трактори на проїжджій частині дороги, заблокувавши в такий спосіб рух громадського та іншого транспорту.

20 лютого Україна евакуювала з Китаю 45 громадян України та 27 іноземців; їх, а також екіпаж літака й медперсонал, які брали участь в евакуації, помістили на обсервацію в санаторій Національної гвардії України в Нових Санжарах (Полтавська область). Про місце, де евакуйовані відбудуть 14-денний карантин, влада офіційно оголосила тільки вранці 20 лютого.

Приїзд евакуйованих у Нові Санжари супроводжували масові протести місцевих жителів. Вони закидали автобуси й поліцейських камінням, розбили вікна в кількох автобусах. Унаслідок зіткнень по медичну допомогу звернулися дев'ятеро правоохоронців і один цивільний. 24 людей було затримано. 21 лютого поліція відпустила 23 із 24 осіб.

У поліції додали, що п'ятьом фігурантам вручили підозри у вчиненні масових заворушень (ст. 294 КК України). Чотирьох із них узяли під нічний домашній арешт. Клопотання про обрання запобіжного заходу для п'ятої особи суд не задовольнив.