Екс-лідер одеського осередку "Правого сектору" Стерненко заявив, що встановив імовірного організатора замаху на нього

На Сергія Стерненка напали 24 травня 2018 року

Фото: Сергій Стерненко / Facebook

За словами екс-голови одеського відділення "Правого сектору" Сергія Стерненка, Олександр Подобєдов, імовірно, організував замах на нього 24 травня 2018 року, а Іван Кузнєцов і Олександр Ісайкул були виконавцями.

Колишній голова одеського осередку "Правого сектору", громадський активіст Сергій Стерненко вважає, що третій замах на нього, імовірно, організував Олександр Подобєдов. Про це він написав 30 жовтня у колонці на сайті інтернет-видання INSIDER із посиланням на кілька джерел, зокрема в поліції.

Під час власного розслідування активіст з'ясував, що Подобєдов, який проживає в Чорноморську Одеської області, збирав молодиків для участі у замовних силових захопленнях.

За даними Стерненка, у ймовірного організатора замаху кілька елітних автомобілів. Джерело з оточення Подобєдова повідомило, що в того чорний і сірий BMW X5, а за даними поліції, він може пересуватися також на Land Rover і Porsche Cayenne.

Активіст повідомив, що місцеперебування Подобєдова офіційно намагалися встановити правоохоронці, оскільки під час переоформлення автомобіля його викрили в зміні ідентифікаційних номерів кузова.

Пославшись на джерела в поліції Одеської області, Стерненко написав, що після низки проблем із законом Подобєдов став співпрацювати з МВС і братися до виконання завдань від окремих співробітників Головного управління Нацполіції в регіоні.

За словами Стерненка, Подобєдов особисто привозив під його будинок Івана Кузнєцова, який загинув під час нападу.

"24 травня за декілька годин до замаху Подобєдов привіз на автомобілі Audi світлого кольору першого виконавця злочину Івана Кузнєцова, мешканця Чорноморська. Подобєдов зустрівся зі своїм кумом Віталієм Посувайлом. Посувайло, у свою чергу, привіз для інструктажу іншого співвиконавця – Олександра Ісайкула", – написав активіст.

За його словами, після інструктажу виконавців привезли до будинку Стерненка.

"У момент, коли я з Наталею [Усатенко] наближався до свого під'їзду, Подобєдов "блимнув" фарами – дав сигнал, і Кузнєцов та Ісайкул побігли мені назустріч, після чого вчинили замах", – повідомив екс-голова одеського осередку "Правого сектору".

За даними Стерненка, після замаху Подобєдов зустрічався з удовою загиблого Кузнєцова і своїми знайомими з одеської поліції, а згодом його викликали на допит у справі про напад на активіста, але статусу підозрюваного не надали.

Після публікації колонки Стерненко написав у Facebook 30 жовтня, що "в Україні майже немає правоохоронних інституцій, є тільки набір абревіатур, що за наші ж гроші діють проти нас". Він також додав, що стеження за ним триває.

7 лютого 2018 року активіста побили в Одесі, а 1 травня в нього стріляли. Радник глави Головного управління Національної поліції України в Одеській області Руслан Форостяк заявляв, що попередня кваліфікація другого нападу на Стерненка – хуліганство із застосуванням травматичної зброї. Пізніше стало відомо, що поліція розслідує напад на Стерненка за статтею про умисне вбивство.

24 травня внаслідок третього нападу активіст дістав пошкодження руки та забій голови. Водночас він завдав одному з нападників смертельного удару ножем у живіт.

Спочатку Стерненко заявив, що ніж належить йому, а потім – що відібрав ніж у нападників. Голова одеської поліції Дмитро Головін заявив, що Стерненко оборонявся власним ножем. На його думку, чоловіки, які напали на активіста, не збиралися його вбивати, а хотіли налякати.

Третій епізод розслідує київська поліція. Стерненко говорив, що не довіряє одеським правоохоронцям.