Фурса про вибухи в Калинівці: Путін і його кліка натискає кнопочку, а наше суспільство реагує як відома собачка Павлова

Фурса: Можна уявити, як вони хихикають, попиваючи віскі у своїх кабінетах
Фото: Инвестиционный портал "InVenture" / Facebook

Українці не повинні допомагати президенту Росії Володимиру Путіну в його війні проти України, влаштовуючи "масову істерію" через вибухи в Калинівці Вінницької області. Таку думку висловив інвестиційний банкір Сергій Фурса.

Диверсію на арсеналі боєприпасів у Калинівці Вінницької області в день народження президента Петра Порошенка було здійснено за наказом президента Росії Володимира Путіна з метою посіяти паніку в українському суспільстві. Про це у Facebook написав інвестиційний банкір Сергій Фурса.

"Парадокс. Україна воює з Росією. Громадяни України щиро вважають Путіна персонажем відомої пісні. Але як тільки Путін здійснює диверсію на території України, мета якої не примарний підрив обороноздатності і не удар по економіці України, а банальна паніка і політична турбулентність, відразу починають допомагати в цьому самому Путіну", – написав Фурса.

За його словами, жарти щодо "феєрверка" в день народження президента України Петра Порошенка та "масова істерія стосовно поганої організації безпеки" недоречні.

"А головне – їх і просить від вас Путін. І вся його КДБшна кліка. Це їхня мета. Вони натискають кнопочку, а наше суспільство реагує як відома собачка Павлова", – продовжив інвестбанкір.

На його думку, диверсії Росія здійснює на свята в Україні.

"Вони роблять це на свята: вірус – на День Конституції, диверсія – на день народження. Ось такий у них гебешний гумор. І зараз вони передавали привіт Порошенку. Просто вирішили зіпсувати свято конкретній людині. Що, до речі, дуже розумно з погляду психологічного протистояння, коли ти намагаєшся втомити противника, не даєш йому розслабитися. Але і жарт. Можна уявити, як вони хихикають, попиваючи віскі у своїх кабінетах. Почуття гумору босоти з підворіття, що отримала заповітну скориночку. Але в людей, які йдуть у них на поводі, начебто інший рівень культури?" – додав Фурса.

За його словами, Росія готувалася до цього 20 років, тому "закономірно, що в неї виходить".

"І закономірно, що, доклавши певних зусиль, вони можуть зробити те, що хочуть, навіть якщо ми дуже намагаємося їм перешкодити. Це як із реальним військовим зіткненням. Якби вони захотіли, вони б нас перемогли. Просто зараз це буде дуже дорого коштувати. І вони не йдуть прямою війною. Вони йдуть до вас у голови. Усіма цими диверсіями вони ціляться не в склад із боєприпасами, які не встигли утилізувати, а в голови обивателів, до яких не завжди можна достукатися через газету "Вести", – написав Фурса.

За його словами, навіть якщо хтось не любить Порошенка, "немає причин допомагати Путіну в його війні проти України". "Це нерозумно, зрештою", – додав інвестбанкір.

На арсеналі Збройних сил України під Вінницею увечері 26 вересня, у день народження Порошенка, сталася НП, розриваються снаряди. За даними Вінницької ОДА, постраждало двої людей.

Повітряний простір у зоні вибухів над Калинівкою Вінницької області в радіусі 50 км закрили. Змінено графік руху 47 поїздів, евакуйовано 30 тис. осіб.

За словами прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, пожежа почалася через "зовнішню причину". Військова прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом диверсії.

Глава держави скликає засідання Воєнного кабінету через вибухи на артскладах у Калинівці.