Глава українських хасидів заявив, що докази стеження НАБУ за синагогою передали українським та ізраїльським правоохоронцям

Моше Реувен Асман звернувся до Ситника
Фото: Chief rabbi of Ukraine - Головний Рабин України / Facebook

Рабин Моше Реувен Асман запросив директора Національного антикорупційного бюро України Артема Ситника на зустріч у синагогу, "у місце, де проводили незаконні дії стосовно вірян".

Докази стеження співробітників Національного антикорупційного бюро України за центральною синагогою в Києві було спрямовано у правоохоронні органи України та Ізраїлю. Про це йдеться в заяві глави Всеукраїнського конгресу іудейських релігійних громад, головного рабина хасидів України Моше Реувена Асмана, опублікованій у Facebook.

Він заявив, що директор НАБУ Артем Ситник запросив його на зустріч і він готовий її провести після свого повернення зі США.

"Припускаю за потрібне запропонувати вам зустріч у нашому молитовному домі в місці, де проводили незаконні дії стосовно вірян. Ми раді будемо бачити вас у нашій синагозі, місці каяття та спокути гріхів. Разом із цим, хотів повідомити вам, що матеріали і факти незаконних дій, зокрема відеофіксації осіб, ми надали у правоохоронні органи України та Ізраїлю з надією, що під громадським світовим контролем вони зможуть дати оцінку цим діям і притягнути винних до відповідальності", – ідеться в заяві.

30 жовтня на сайті Єврейської громади Києва було опубліковано заяву Асмана, у якій він звинуватив НАБУ в незаконному стеженні. Асман повідомив, що в жовтні служба безпеки Єврейської громади Києва виявила стеження за центральною синагогою на вулиці Шота Руставелі і вірянами.

За даними громади, для стеження використовували автомобілі з підробленими номерними транспортними знаками. Окрім того, під час перевірки синагоги виявили пристрої зняття інформації. Джерела єврейської громади ідентифікували деяких людей, які здійснювали стеження, як причетних до НАБУ.

У НАБУ заявили, що інформація про незаконне стеження не відповідає дійсності і співробітники бюро не встановлювали жодних пристроїв для прихованого спостереження у приміщенні центральної синагоги столиці та не здійснювали спостереження за будівлею.