Луценко заявив, що суд може відпустити Коханівського із СІЗО, і закликав його прибічників "знизити градус"

Сьогодні після бійки в суді Коханівського доправили в лікарню
Фото: Київська міська організація Добровольчого Руху ОУН / Facebook

Суд може ухвалити рішення про запобіжний захід для командира добровольчого батальйону ОУН Миколи Коханівського, не пов'язаний із триманням у СІЗО, повідомив генеральний прокурор України Юрій Луценко.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що стосовно командира добровольчого батальйону ОУН Миколи Коханівського суд може обрати запобіжний захід, не пов'язаний з триманням під вартою. Про це Луценко заявив під час міні-брифінгу для журналістів, який транслював телеканал "112 Україна".

Він нагадав, що 72 години з моменту затримання Коханівського минають сьогодні ввечері.

"72 години будуть сьогодні ввечері. Тобто вчора він не міг де-юре бути вільним... Коханівський мінімум до сьогодні має бути в руках правосуддя, у СІЗО... Це не означає, що я знаю, яким буде рішення суду. Я навіть схильний вважати, що суд залишить його поза межами СІЗО, під одним із інших запобіжних заходів – порука, застава, цілодобовий або навіть нічний арешт. Це вирішить суд", – підкреслив генпрокурор.

Він додав, що тільки суд може ухвалювати рішення щодо затриманого.

"Ситуація у Святошинському суді була непростою. І це ще одна важлива точка, від якої має піти сигнал: закон один для всіх... Замість суду ухвалювати рішення ніхто не має права... Не можна допускати прецедентів партійних судів", – переконаний Луценко.

Він звернувся до прибічників Коханівського: "Я закликаю всіх... звертаюся до Ігоря Мосійчука (народний депутат від фракції Радикальної партії. – "ГОРДОН"), ОУН, добровольців, Ігоря Луценка (нардеп від фракції "Батьківщина". – "ГОРДОН") – знизити градус, не ставити особисті і партійні інтереси вище за країну. Партійні погроми, партійні вироки потрібно скасувати".

Увечері 23 жовтня прибічники Коханівського витіснили силовиків із будівлі Святошинського суду. Під час сутички застосували сльозогінний газ. Активісти зайняли зал засідань, забарикадували вхід і планували дочекатися розгляду запобіжного заходу лідеру добробату ОУН. Коханівський назвав поліцейських винуватцями конфлікту. "Це була провокація, щоб заявити, нібито я хотів утекти з-під варти. Ні, я в суді і з нього не піду", – зазначив він.

Уранці 24 жовтня поліція розблокувала приміщення Святошинського районного суду Києва, а також затримала 30 осіб, переважно прибічників Коханівського. У суді сталася бійка, у засіданні було оголошено перерву.

Коханівського після бійки доправили на медичне обстеження. На момент написання новини лідера ОУН уже доправили до суду.